Eden najbolj znanih iskalnikov na svetu je za nekaj ur izgubil nadzor nad svojo argentinsko domeno. Kako in zakaj, ne razkriva. Foto: Reuters
Eden najbolj znanih iskalnikov na svetu je za nekaj ur izgubil nadzor nad svojo argentinsko domeno. Kako in zakaj, ne razkriva. Foto: Reuters

Prejšnjo sredo je za nekaj časa "padla" Googlova stran v Argentini. 30-letnega Nicolasa Kurono so o tem obvestili prijatelji prek aplikacije WhatsApp, zato se je to odločil preveriti. Ko je vtipkal naslov www.google.com.ar, se mu je prikazalo obvestilo, da domena ne obstaja.

Kot je pozneje razložil v zapisu na družbenih omrežjih, s katerimi je želel pojasniti, kaj se je zgodilo, in poudariti, da za njegovim ravnanjem ni nobenih skritih namenov, je nato obiskal spletno stran nacionalnega spletnega regulatorja (NIC) in tam skušal poiskati domeno Google.ar. Odprlo se mu je obvestilo, da domena ne deluje, jo pa lahko kupi. In se je odločil poskusiti. Sledil je navodilom in po nekaj minutah v zameno za plačilo 270 pesov (2,38 evra) dobil elektronsko pošto z računom in potrdilom, da je lastnik domene.

Nato je v iskalnik znova vtipkal naslov www.google.com.ar in pojavili so se njegovi podatki. "Kot okamnel sem gledal v zaslon. Nisem mogel verjeti, kar se je pravkar zgodilo," je pozneje pojasnil v obširnem zapisu in nato še v pogovoru za BBC.

Ker je pričakoval, da bo dogodek pritegnil nemalo pozornosti, je celotno zaporedje dogodkov opisal in objavil na družbenem omrežju Twitter. Pozneje mu je regulator lastništvo odvzel, "tistih 270 pesov pa še vedno nisem dobil nazaj", je dejal in poudaril, da Google ni stopil v nikakršen stik z njim in da tudi ni dobil plačila za domeno.

A kako se je to sploh lahko zgodilo? Načeloma lahko domeno za določeno obdobje najame kdor koli, če ta tisti trenutek ni že dana v najem. A Google zagotavlja, da je njegova pogodba za omenjeno domeno veljavna do julija letos, zato se ni moglo zgoditi, da bi jo "pozabili" obnoviti.

Tudi Kuroni ni jasno, za kakšno napako je šlo, a je olajšan, da "se zaradi vsega skupaj ni znašel v kakšnih hujših težavah". Google pa za zdaj o spletnem "incidentu" še molči, še piše BBC.