Street Wiew ne jezi samo Nemcev, ampak je storitev požela neodobravanje tudi drugod po svetu. Foto: EPA
Street Wiew ne jezi samo Nemcev, ampak je storitev požela neodobravanje tudi drugod po svetu. Foto: EPA

Če nasprotniki protestirajo v strahu pred vdorom v svojo zasebnost, pa jih zagovorniki mirijo in trdijo, da na spletu ni ničesar, česar si ne bi mogli ljudje že sicer ogledati s cest, saj že zdaj sodobni zemljevidi na spletu ponujajo podrobnosti - tudi z dvorišč, teras ali balkonov, čeprav do zdaj le s ptičje perspektive, je za TV-dnevnik poročal dopisnik iz Berlina Boštjan Anžin.

Vsak dan se po ulicah mest, ki jih je Google Street že objavil na spletu, sprehaja okoli milijon Nemcev, a ko bi morali objekt postati sami, se je vsul plaz kritik na storitev, ki naj bi sprva pokrivala 20 mest, med njimi Berlin, München ali Köln.

"Odgovorili so nam, da do zdaj na spletu niso objavili fotografij stavb v Nemčiji. To ne drži," je dejal jezni prebivalec Kölna, predstavnik mestnih oblasti Guido Kahlen pa je izrazil presenečenje in zgroženost, saj so se z Googlom in nemško ministrico za varstvo potrošnikov dogovorili, da bodo najprej rešili vse pritožbe, šele nato bodo na spletu objavili popravljeno izdajo.

Do 21. septembra lahko zdaj vsakdo zahteva, da se njegov dom zakrije, kar naj bi storilo že okoli 50.000 Nemcev, medtem ko obraze in registrske tablice ameriški spletni velikan prekrije samodejno.

"Presenečeni smo bili, da bo storitev na razpolago že v nekaj dneh. Zato še ne vemo, kaj bo s temi podatki in ali je predlagani postopek sploh sprejemljiv," je dejal nemški informacijski pooblaščenec Peter Schaar.

Merklove ni strah posnetkov
Po Anžinovih besedah je nemška kanclerka Angela Merkel sporočila, da svojega zasebnega stanovanja ne bo prikrila, saj ga že zdaj vsak dan fotografira na desetine turistov. Tudi hitrih zakonskih ureditev, kar zahtevajo nekatere zvezne dežele, ni pričakovati.

Nasprotniki trdijo, da so v množici zajetih podatkov številne podrobnosti, ki jih je mogoče zlorabiti, zagovorniki pa, da je treba v korak s časom in da so strahovi pred zlorabo osebnih podatkov in vdorom v intimno sfero odveč. Vse, kar bo na spletu, si vsakdo lahko z ulic in cest ogleda že zdaj, končuje dopisnik RTV Slovenija.