Nobelovi nagrajenci za kemijo. Foto: Reuters
Nobelovi nagrajenci za kemijo. Foto: Reuters

"Nobelova nagrada za kemijo 2022 je osredotočena na olajšanje zahtevnih postopkov. Klik kemija in bioortogonalne reakcije so kemijo popeljale v obdobje funkcionalizma," so ob razglasitvi prejemnikov zapisali pri Švedski kraljevi akademiji znanosti. "Klik kemija se uporablja pri razvoju farmacevtskih izdelkov, kartiranju DNK-ja in ustvarjanju materialov, ki so primernejši za določen namen ali način uporabe. Z uporabo bioortogonalnih reakcij pa so raziskovalci izboljšali ciljno usmerjenost farmacevtskih izdelkov za zdravljenje raka," so še pojasnili ob razglasitvi. Dodali so, da gre za nagrado za "domiselno orodje za gradnjo molekul".

Barry Sharpless je s tem postal peti posameznik z dvema Nobelovima nagradama, saj je bil prvič nagrajen že leta 2001. Z dvema nobeloma se lahko pohvalijo tudi John Bardeen, Marie Sklodowska Curie, Linus Pauling in Frederick Sanger.

Poleg Sharplessa sta nagrajena tudi danski kemik Morten Meldal z univerze v Københavnu in ameriška znanstvenica Carolyn Bertozzi z univerze Stanford v Kaliforniji. Sharpless in Meldal bosta nagrajena, ker "sta postavila temelje za funkcionalno obliko kemije – klik kemije, pri kateri se molekularni gradniki hitro in učinkovito povezujejo," so v utemeljitvi zapisali pri švedski akademiji. Izraz "klik kemija" je leta 1998 prvič uporabil prav Sharpless. Carolyn Bertozzi pa bo prejela Nobelovo nagrado, ker "je klik kemijo ponesla v novo razsežnost in jo začela uporabljati v živih organizmih. Pri njenih poskusih so bioortogonalne reakcije potekale, ne da bi zmotile normalno kemijo celice," še navaja utemeljitev.

Foto: AP
Foto: AP

Lanska prejemnika Nobelove nagrade za kemijo sta bila Nemec Benjamin List in britansko-ameriški znanstvenik David MacMillan, nagrado pa sta prejela zaradi razvoja orodja za gradnjo molekul, imenovanega asimetrična organokataliza. Šlo je za "zelo natančno novo orodje oziroma metodo pospeševanja kemičnih reakcij, ki je imela velik vpliv na farmacevtske raziskave in razvoj novih zdravil ter je obenem naredila kemijo do okolja prijaznejše", so lani ob razglasitvi zapisali pri Nobelovi fundaciji.

V petek najodmevnejša nagrada – za mir

S tem se nadaljuje teden Nobelovih nagrad, ki so ga začeli v ponedeljek z razglasitvijo prejemnikov nagrade za medicino, v torek pa so razglasili prejemnike nagrade za fiziko. V četrtek bo sledila razglasitev prejemnikov nagrade za literaturo, v petek pa še nagrade za mir, ki jo bo najverjetneje zaznamovala vojna v Ukrajini. V skladu s tradicijo bodo dobitniki najprestižnejše nagrade za mir razglašeni v petek v Oslu, zmagovalce v preostalih kategorijah pa bodo razglasili v Stockholmu. V ponedeljek bo znan še Nobelov nagrajenec za ekonomijo – ta nagrada je edina, ki je v svoji oporoki Alfred Nobel ni zapisal.

Vsaka nagrada prinaša ček v znesku 10 milijonov švedskih kron (900.000 evrov). Če je dobitnikov več, se ta znesek med njimi razdeli. Nagrade bodo tradicionalno podelili 10. decembra – na obletnico smrti Alfreda Nobela, švedskega znanstvenika in ustanovitelja Nobelove fundacije.