Letošnji Nobelovi nagrajenci so  Jacques Dubochet, Joachim Frank in  Richard Henderson. Foto: Reuters
Letošnji Nobelovi nagrajenci so Jacques Dubochet, Joachim Frank in Richard Henderson. Foto: Reuters

Metoda poenostavlja in izboljšuje vidnost biomolekul ter tako omogoča nov vpogled v molekule življenja. Po zaslugi odkritja trojice lahko zdaj drugi znanstveniki rutinsko določajo tridimenzionalno strukturo biomolekul, je v utemeljitvi nagrade navedel odbor za Nobelove nagrade.

Metoda omogoča, da so biomolekule zamrznjene v naravnem stanju brez uporabe barvil ali fiksativov. Tako lahko znanstveniki preučujejo najmanjše podrobnosti celičnih struktur, virusov in beljakovin. Po navedbah odbora za Nobelove nagrade je metoda omogočila novo obdobje v biokemiji.

"Znanstveniki zdaj lahko zamrznejo biomolekule med gibanjem in vidijo procese, ki jih prej niso mogli. To je pomembno tako za osnovno razumevanje kemije življenja kot tudi za razvoj farmacevtskih sredstev," je še pojasnil odbor za Nobelove nagrade.

Kot primer so navedli, da so znanstveniki to metodo uporabili, ko so posumili, da virus Zika povzroča epidemijo mikrocefalije pri novorojenčkih v Braziliji.

"Na svetu ogromno velikih izumov in odkritij"
Nagrajenec Joachim Frank je v prvem odzivu dejal, da ga je "prevzelo navdušenje", ko je izvedel, da je prejemnik Nobelove nagrade. "Mislil sem, da so možnosti za osvojitev Nobelove nagrade neznatne, saj je na svetu ogromno velikih izumov in odkritij," je dejal ameriški znanstvenik nemškega porekla, ki trenutno dela kot profesor biokemije in molekulskih znanosti na univerzi Columbia v New Yorku.

Lani so Nobelovo nagrado za kemijo prejeli znanstveniki Jean-Pierre Sauvage, J. Fraser Stoddart in Bernard L. Feringa za oblikovanje in sintezo molekularnih strojev.

Nobelovo nagrado za kemijo je od leta 1901 prejelo 174 znanstvenikov, Britanec Frederick Sanger celo dvakrat. Med dobitniki te nagrade so bile do zdaj štiri ženske.

Nobelove nagrade od leta 1901 podeljujejo iz sklada, ki ga je ustanovil švedski industrialec in izumitelj dinamita Alfred Nobel. Dobitniki bodo nagrade, letos vredne po devet milijonov švedskih kron oz. 931.000 evrov, prejeli na tradicionalni slovesnosti 10. decembra, na obletnico Nobelove smrti.