Blackburnova je ena od treh nagrajenih znanstvenikov. Foto: Reuters
Blackburnova je ena od treh nagrajenih znanstvenikov. Foto: Reuters
Carol Greider
Carol Greider prihaja z Johns Hopkins School of Medicine v Baltimorju. Foto: EPA

Nagrajenci so si najbolj prestižno nagrado prislužili z odkritjem, kako se kromosomi med delitvijo celic kopirajo in se tako zaščitijo pred nepravilnostmi, to pa jim pomaga razumeti človeško staranje, razvoj rakastih obolenj in izvorne celice. Nagrajenci so odkrili, kako kromosomi pri delitvi celic funkcionirajo. Odkrili so tudi encim, ki kopira kromosome.

Znanstveniki so odkrili, da so kromosomi zaščiteni s telomerami in encimom telomerazo, ta encim pa bi lahko bil ključ do večne mladosti, saj deluje pri staranju celic, poleg tega pa ima odločilno vlogo tudi pri tem, da celice postanejo rakave.

Več o Nobelovih nagradah si lahko preberete tukaj.

Znanstveniki "rešili velik problem"
V obrazložitvi so pri Nobelovem odboru zapisali, da so znanstveniki, ki prihajajo s kalifornijske univerze, baltimorske šole medicine in harvardske medicinske šole, "rešili velik problem v biologiji". "Njihovo odkritje je dodalo novo dimenzijo razumevanju delovanja celic, osvetlilo nekatere bolezni in spodbudilo razvoj novih načinov zdravljenja," so še zapisali pri inštitutu Karolinska.

Nagrajenci si bodo razdelili nagrado 10 milijonov švedskih kron, uradna podelitev priznanja pa bo 10. decembra v Stockholmu. Nobelova nagrada za medicino je prva, ki jo razglasijo vsako leto. Sledijo ji še nagrade za kemijo, fiziko, literaturo, mir in ekonomijo.