Luna bo v tej noči najbliže Zemlji in bo delovala za 30 odstotkov svetlejša in za 14 odstotkov večja kot v najbolj oddaljenem položaju od Zemlje. Foto: EPA
Luna bo v tej noči najbliže Zemlji in bo delovala za 30 odstotkov svetlejša in za 14 odstotkov večja kot v najbolj oddaljenem položaju od Zemlje. Foto: EPA

Poleg tega bo proti jutru nastal popoln Lunin mrk, nekaj svetlobe pa bo vseeno obšlo Zemljo, in Luno obarvalo krvavo rdeče.

Nebesni pojav bo viden v obeh Amerikah, Afriki, zahodni Aziji in na vzhodu Tihega oceana, prav tako pa v Evropi. Luna bo v tej noči najbliže Zemlji in bo delovala za 30 odstotkov svetlejša in za 14 odstotkov večja kot v najbolj oddaljenem položaju od Zemlje.

Od 4.11 bo mogoče na nebu za dobro uro opazovati popoln Lunin mrk. Ta nastane, ko so Sonce, Zemlja in Luna poravnani. Običajno Sonce osvetljuje Luno, med mrkom pa gre polna Luna skozi senco, ki jo meče Zemlja. Luna bi morala tedaj sicer postati nevidna, vendar se to ne zgodi, saj jo mimo Zemlje vseeno doseže nekaj žarkov. Zemljina atmosfera to svetlobo filtrira, zato se Luna obarva rdeče. Ponekod tovrstni pojav imenujejo tudi "krvava Luna".

Redek nebesni pojav
Luna sicer vsak mesec potuje do podobnega položaja, a se načeloma premika nad ali pod Zemljino senco. Zato lahko večino mesecev opazujemo polno Luno brez mrkov.

Po podatkih ameriške vesoljske agencije Nasa bo to prva t. i. super krvava Luna od leta 1982 in peta od leta 1900. Naslednjo pa bo mogoče opazovati šele leta 2033.

Aktualna krvava Luna bo tudi zadnja v nizu štirih popolnih luninih mrkov od 15. aprila 2014, s čimer se bo zaključila tetrada.