Firefox je naložen na skoraj tretjini svetovnih računalnikov. Foto: MMC RTV SLO
Firefox je naložen na skoraj tretjini svetovnih računalnikov. Foto: MMC RTV SLO

Firefox, ki ga je ustvarila fundacija Mozilla, je na trg prišel leta 2004, od takrat pa je dosegel skoraj tretjino vseh uporabnikov spleta, natančneje 31 odstotkov. Sem so všetete tudi posodobitve, vendar ročne, ne avtomatske. Ob jubileju bodo zagnali tudi novo spletno stran, imenovano OneBillionPlusYou.com, hkrat pa že ustvarjajo četrto različico brskalnika.

S 60 odstotki ima prevlado med brskalniki še vedno Internet Explorer. Applov Safari, Googlov Chorme in Opera pa so nastavljeni na precej manj računalnikih.

Firefox se je lani uvrstil tudi v Guinnessovo knjigo rekordov, saj si je njegovo tretjo različici v 24 urah naložilo več kot osem milijonov uporabnikov.

Prav prevladujoč položaj Explorerja pa je že bil vroča tema. Evropski varuh konkurence je Explorerjevo vgrajevanje v operacijski sistem Windows že januarja označili za škodovanje konkurenci. Družba je nato predlagala, da bi kupci operacijskega sistema Windows 7 dobili seznam brskalnikov za brskanje po medmrežju. V Bruslju so predlog pozdravili, a odločitve še niso sprejeli.