Nasino plovilo Rover Spirit je skale z ogljikovimi minerali odkrilo v Kolumbijskem hribovju v kraterju Gusev. Foto: EPA
Nasino plovilo Rover Spirit je skale z ogljikovimi minerali odkrilo v Kolumbijskem hribovju v kraterju Gusev. Foto: EPA

Odkritje sega v leto 2005, a je prah na Marsu nekoliko "oslepil" inštrumente na Nasinem plovilu Rover Spirit in tako zameglil podatke. Inštrument je Nasinim strokovnjakom uspelo na novo umeriti in s tem izničiti posledice prahu. Novi podatki bodo znanstvenikom pomagali razumeti podnebno zgodovino Marsa in odgovoriti na vprašanje, ali je na planetu kdaj bilo življenje. Majhne količine ogljikovih mineralov so na Marsu že bile odkrite, je pojasnil znanstvenik Steve Ruff z univerze v Arizoni, ki je sodeloval pri raziskavi. Vendar je tokrat mogoče videti velike kose skale, ki kukajo iz zemlje.

Mars v preteklosti toplejši?
Nasin znanstvenik Richard Morris iz Johnsonovega vesoljskega centra v Hustonu, ki je vodil raziskavo, je pojasnil, da ogljikovi minerali tvorijo približno četrtino skal, kar pomeni, da vsebujejo približno deset odstotkov več ogljika kot skale, ki so jih analizirali v preteklosti. Dodal je, da so ogljikovi minerali najverjetneje nastali iz z ogljikom bogate vode, ki je prišla v stik s skalami. To bi lahko dokazovalo tudi, da je bil Mars v preteklosti toplejši, kot je veljalo do zdaj.

Kaže, da je imel Mars z ogljikovim dioksidom gosto "posejano" ozračje in je nastal nekakšen učinek tople grede. Ozračje je namreč zdaj zelo redko - mogoče je, da je druge delce odneslo v vesolje ali pa so prišli v stik z vodo in so del današnjih skal, je dejal Morris. Ogljik je prav tako dokaz, da je bila voda kemično nevtralna, kar pomeni, da je ustvarjala pogoje, ki so bili ugodni za življenje. Čeprav ne gre za neposreden dokaz o življenju na Marsu, je Morris prepričan, da gre za začetek.