Do zdaj so morale spletne strani, ki so objavljale avtorski material brez dovoljenja, ta le umakniti. Foto: EPA
Do zdaj so morale spletne strani, ki so objavljale avtorski material brez dovoljenja, ta le umakniti. Foto: EPA

Podjetja, kot so Wikimedia (lastnica Wikipedie), eBay, Google, Mozzila, AOL, Twitter in drugi s plačanim celostranskim oglasom v New York Timesu protestirajo, medtem ko je sporni zakon Stop Online Piracy Act (Sopa) že na obravnavi v kongresu.

Zakon proti spletnemu piratstvu bi ameriškemu ministrstvu za pravosodje dajal pooblastila, da preganja spletne strani, tako ameriške kot druge, ki nepoblaščeno distribuiraju avtorske vsebine.
Pravosodna telesa bi lahko piratske strani izključile in sodno preganjale družbe, ki jih imajo v lasti. Končno glasovanje kongresa o zakonu pričakujejo v naslednjem mesecu.

Lahko jih blokirajo
Zakon odločno podpirajo Ameriška gospodarska zbornica, Ameriško filmsko združenje, Ameriška zveza glasbenikov, Zveza režiserjev, Združenje filmskih igralcev in farmacevtske družbe, ki si želijo omejiti spletne lekarne.

Če se razkrije, da spletne strani kot Facebook ali YouTube vsebujejo avtorske vsebine brez predhodnega dovoljenja, jih morajo po zdajšnjem zakonu umakniti, po novem zakonu pa bi ameriške oblasti take spletne strani lahko blokirale.