Ali PaperPhone predstavlja novo generacijo računalnikov? Foto: MMC RTV SLO
Ali PaperPhone predstavlja novo generacijo računalnikov? Foto: MMC RTV SLO

"To je prihodnost," je povedal Roel Vertegaal, direktor laboratorija univerze humanističnih ved v Queensu, kjer so v sodelovanju z arizonsko univerzo papirnato napravo razvili. Vertegaal tudi napoveduje, da bo v petih letih "vse imelo takšen videz".

Zaradi upogljivosti se ob padcu ne poškoduje
"Ta računalnik je videti, se občuti in deluje kot majhen list interaktivnega papirja," nadalje pojasnjuje Vetegaal. Naprava sicer med drugim omogoča prehajanje po meniju, klicanje in poslušanje glasbe. Pametni prototip, ki se imenuje PaperPhone, je najbolje opisan kot prilagodljiv iPhone - počne vse, kar počne pametni telefon. Toda njegova prilagodljiva oblika je veliko prijaznejša do uporabnika, saj se lahko oblikuje po obliki žepa, ob morebitnem padcu pa se ne poškoduje.

"PaperPhone lahko položite na vrh kupa papirjev ali ga vržete čez mizo," še pojasnjuje Vertegaal.

Nova generacija računalnikov?
Izum napoveduje novo generacijo računalnikov - superlahke, tankoplastne in prilagodljive. Če PaperPhone ni v uporabi, ne porablja energije, medtem ko uporabnik prebira vsebine, pa nima občutka, da drži list iz stekla ali kovine.

Roel Vertegaal bo PaperPhone predstavil v sredini maja na konferenci v Vancouvru. Takrat bo objavljen tudi članek o interaktivni rabi upogibljivega računalnika.