Z razvojem tehnologije se čedalje bolj večajo tudi potrebe po večjih  hitrostih prenosa podatkov. Foto: EPA
Z razvojem tehnologije se čedalje bolj večajo tudi potrebe po večjih hitrostih prenosa podatkov. Foto: EPA

Prihodnje leto in pol tako prinaša velike spremembe na področju brezžičnega prenosa podatkov, piše Ars Technica. Z dvema novima standardoma, 802.11ac za domače usmerjevalnike, ki bo deloval na petgigaherčnem območju, in 802.11ad, ki deluje na 60-gigaherčnem območju, se nam obetajo hitrosti prenosa okoli sedem gigabitov na sekundo ter še manj kablov v stanovanju. Zgolj za predstavo, hitrost povezave bi bila približno 70-krat večja od neke povprečne medmrežne optične povezave.

In za kaj bi se nove tehnologije sploh uporabljale? Ker se z višanjem frekvence elektromagnetnega sevanja in hkratnim večanjem razdalje povečujejo tudi izgube signala, sta nova standarda namenjena predvsem uporabi na kratke razdalje.

Tako bi lahko npr. prenašali avdio- in videodatoteke s pametnega telefona na televizijo brez vmesnega brezžičnega omrežja, na televiziji bi lahko gledali film neposredno s pametnega telefona, izmenjavali datoteke med namiznimi računalniki brez USB-ključa …

Nova-stara rešitev
Podobne rešitve so sicer že pred 10 leti začeli uporabljati nekateri prenosni telefoni, ki so za deljenje datotek izkoriščali infrardečo povezavo, zdaj pa razvijalci razmišljajo precej širše. Vendar usmerjevalnikov na začetku še ne bodo poslali na trg, uporabniki pa bodo morda dobili prenosnik, ki podpira standard 802.11ad, zraven pa še vmesno postajo (t. i. "DockingZone") z vmesniki za več naprav (Ethernet, eSATA, USB 3.0 …).

Tudi začetne hitrosti čipov bodo na začetku znašale "le" okoli štiri gigabita na sekundo, saj se z višanjem prenosne hitrosti poveča tudi poraba energije, kar uporabo omeji bolj na naprave s stalnim napajanjem. Dobra novica pa je, da so singapurski in kitajski raziskovalci naredili 2-gigabitni čip, z izjemno nizko porabo, ki bi bil primeren tudi za pametne telefone.

Prve naprave kmalu na trgu
Standarda sta trenutno še na različnih stopnjah razvoja, pri čemer prednjači razvoj 802.11ac, zato lahko prve izdelke s to tehnologijo pričakujemo že zgodaj v letu 2013, medtem ko je zagon 802.11ad časovno precej bolj nedorečen, predvidevajo pa ga na koncu prihodnjega leta.

Trenutno pa želijo razvijalci razviti predvsem brezžični usmerjevalnik, ki bo deloval tako kot vsak dandanašnji domači usmerjevalnik, a v vseh treh frekvenčnih območjih, vključno z 2,4-gigaherčnim spektrom, na katerem temeljijo domača omrežja.