Foto: EPA
Foto: EPA

Na celino se bodo po zimskem premoru podale nazaj samo najnujnejše ekipe, praktično vse terenske raziskave pa so preložili na prihodnje leto, poroča BBC.

To vključuje tudi celotno delo na orjaškem in hitro tajajočem se ledeniku Thwaites, ki je v središču obsežne raziskave z Američani.

BAS je sporočil, da preprosto nima zmožnosti zdraviti ljudi, če zbolijo za virusom. Po posvetih z mednarodnimi partnerji prejšnji teden pa bodo tudi uvedli zelo strog protokol, da bi preprečili vnos virusa na Antarktiko. Ta je sicer, nepresenetljivo, edina celina brez enega samega primera.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Nobena država nima zdravstvenih ustanov in osebja za huje bolne bolnike," je pojasnila direktorica BAS-a, prof. Jane Francis. "Vsi sprejemamo zelo stroge previdnostne ukrepe, da bi zagotovili, da so vse dejavnosti na Antarktiki letos kar se da varne."

Zračni promet močno okrnjen

Ključni logistični izziv je negotovost glede zračnih poti. Številni od tistih, ki potujejo na Antarktiko vsako poletno sezono, se tja napotijo z letalom prek Južne Afrike, Avstralije/Nove Zelandije ali Čila, od koder nato pot nadaljujejo bodisi z letalom bodisi z ladjo.

A trenutno zaradi pandemije veliko teh izhodiščnih točk ne deluje normalno.

Britanski znanstveniki in tehnične ekipe bodo s svojimi zalogami zato potovali naravnost iz Velike Britanije na Antarktiko z raziskovalno ladjo. S tako velikimi omejitvami tako BAS nima nobene druge izbire, kot da veliko večino svojih terenskih projektov začasno prekine.