Twitter je NPR sprva označil za
Twitter je NPR sprva označil za "medij, povezan z državo ZDA". Foto: EPA

Twitter je pred dnevi ameriški radio NPR in britansko radiotelevizijo BBC označil za z "državo povezana medija". Gre za oznako, ki so je bili doslej deležni le mediji v avtoritarnih državah, kot sta Kitajska in Rusija.

Vsak tvit, poslan z računov s tovrstno oznako, je opremljen z opozorilom, da gre morda za propagando.

NPR in BBC sta oznako označila za nesprejemljivo. Twitter je po pritožbah oznako za NPR spremenil v "iz proračuna financiran medij", oznako za BBC pa v "financiran iz javnih sredstev".

NPR protestno zapustil Twitter

NPR iz državnih virov sicer prejme manj kot odstotek sredstev, zato so v sredo protestno sporočili, da njihovih 52 različnih računov na Twitterju ne bo več aktivnih. S tem bodo po lastnih navedbah postali prva velika medijska organizacija, ki bo utihnila na Twitterju.

"National Public Radio je zasebno, neprofitno podjetje z uredniško neodvisnostjo. Manj kot odstotek letnega proračuna, tj. 300 milijonov dolarjev prejmemo od zvezno financirane družbe za javno radiodifuzijo," so zapisali na svoji spletni strani. Poslušalce in bralce – tedensko jih imajo 46 milijonov – so pozvali, naj jim sledijo na drugih platformah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Elon Musk: "Nehajte financirati NPR"

Elon Musk se je na pritožbe v zadnjih urah odzval s serijo tvitov proti NPR-ju. Najprej je zapisal, da NPR na svoji spletni strani navaja, da je "zvezno financiranje bistveno za javni radio" – kar pa naj bi pozneje umaknili, zato jih je označil za hinavce. Pozval je tudi k "ustavitvi financiranja NPR-ja".

Elon Musk je priznal, da se svojimi tviti pogosto
Elon Musk je priznal, da se svojimi tviti pogosto "ustreli v koleno". Foto: EPA

Musk v intervjuju za BBC o "bolečem" prevzemu Twitterja

Direktor Twitterja je o dogajanju na družbenem omrežju v sredo zvečer spregovoril v intervjuju za BBC. Elon Musk je priznal, da je Twitter nazadnje kupil za 44 milijard dolarjev, ker od ponudbe pravno ni več mogel odstopiti.

Na vprašanje, ali nakup obžaluje, je drugi najbogatejši človek na svetu dejal, da je bila "stopnja bolečine izjemno visoka, to ni bila nikakršna zabava".

Odpustil 80 odstotkov delovne sile

Musk je potrdil, da je odpustil okoli 6000 zaposlenih oziroma 80 odstotkov celotne delovne sile. Na Twitterju tako zdaj dela le okoli 1500 ljudi.

Stvari gredo sicer "sorazmerno dobro", je Musk povedal za BBC in navedel, da je uporaba spletnega mesta večja in da "stran deluje".

"BBC ni navdušen nad oznako državnega medija"

V pogovoru je tudi priznal, da se s svojimi tviti včasih "ustreli v koleno", zaradi česar ne bi smel tvitati po 3. uri zjutraj.

Na vprašanje o odločitvi glede označevanja glavnega računa BBC-ja na Twitterju kot "vladno financiranega medija" je Musk priznal, da je naredil napako in da oznako prilagajajo na "javno financiran" medij. "Vem, da BBC na splošno ni navdušen nad oznako državnega medija," je pripomnil in dodal, da sicer "zelo spoštuje BBC", intervju pa je označil za dobro priložnost, da sam dobi povratne informacije glede označevanja.

Musk povedal, da so odpustili 6000 zaposlenih v podjetju Twitter