Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Ministrstvo za digitalno preobrazbo je javno naročilo za nakup računalnikov objavilo 21. julija, razdeljeno je bilo na štiri sklope, uspešni pa so bili ponudniki Lancom, Unistar, Gambit Trade in Acord-92. Na ta nekaj manj kot 6,5 milijona evrov vreden nakup je pred desetimi dnevi opozoril portal preiskovalno.si z zapisom, da gre za povprečne, če ne slabše in cenovno ugodnejše prenosne računalnike, neprimerne za resno delo. Na ministrstvu so pisanje portala takoj zavrnili.

Poslanci NSi-ja zahtevajo sklic seje komisije DZ-ja za nadzor javnih financ, na kateri bi se seznanili z nakupom. Ni jasno, ali so računalniki po tehničnih karakteristikah sploh ustrezni, za kaj jih bodo uporabljali in ali jih sploh potrebujemo, je na novinarski konferenci dejal poslanec NSi-ja Aleksander Reberšek.

Sorodna novica Komu so namenjeni poceni prenosniki, ki jih je kupilo ministrstvo za digitalno preobrazbo?

"Zdi se, da je bil razpis izpeljan brez jasnih ciljev, meril in kriterijev," je nadaljeval in dodal, da obstajajo resni sumi, da je šlo za netransparentno in neučinkovito porabo javnega denarja.

Pojasnila ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh, da bodo kupljeni računalniki namenjeni trem skupinam prebivalstva – to so ranljive skupine, ki jih bodo prejele prek mehanizma za brezplačno izposojo, vrtci in osnovne šole ter pravne osebe javnega prava, ki so jim nedavne poplave uničile oz. poškodovale računalniško opremo –, ga niso prepričala.

Za poplavljene še pred poplavami

"Izkazalo se namreč je, da nobena od teh skupin o nakupu računalnikov ni vedela ničesar," je dejal. Predsednik Združenja ravnateljev in pomočnikov ravnateljev Slovenije Gregor Pečan je denimo o nakupu računalnikov izvedel iz medijev, ministrstvo za izobraževanje je že lani šolam namenilo dva milijona evrov za nakup računalniške opreme, poplave pa so Slovenijo prizadele šele nekaj tednov po objavi razpisa.

Na seji bodo med drugim predlagali, naj jim ministrstvo za digitalno preobrazbo predloži natančno poročilo o izvedbi razpisa ter o njegovih ciljih in merilih. Želijo tudi natančen seznam prejemnikov računalnikov. "V tej vladi se preprosto ne ve, kdo pije in kdo plača. Nabavlja se 13.000 računalnikov in potem se sploh ne ve, komu bomo te računalnike razdelili, niti se ne ve, ali je oprema tehnično ustrezna, porabi pa se 6,5 milijona evrov in potem se išče srečnen dobitnik," je še dejal Reberšek.

Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo/Borut Živulović
Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo/Borut Živulović

Ministrstvo: Računalniki dovolj dobri

Nakup je dodatno pojasnil državni sekretar na ministrstvu za digitalno preobrazbo Miroslav Kranjc. Objavo razpisa so načrtovali več mesecev, izpeljan pa je bil tako, da so dobili dovolj dobro opremo za veliko število upravičencev, vsekakor pa ne za vse, ki bi jo potrebovali, je povedal.

Zatrdil je, da so računalniki tehnično ustrezni. "Gre za računalnike, ki so primerljivi z računalniki, ki jih kupujemo za zaposlene v državni upravi," je dejal.

Računalniki so po njegovih besedah namenjeni tistim, ki so do njih upravičeni na podlagi zakona o spodbujanju digitalne vključenosti. Med drugim so to prejemniki varstvenega dodatka ali izredne denarne socialne pomoči, prejemniki otroškega dodatka do vključno šestega dohodkovnega razreda, otroci s posebnimi potrebami, invalidi in upokojenci z nizkimi pokojninami.

Vsi ti bodo imeli možnost brezplačne izposoje računalniške opreme, in sicer na podlagi poziva, ki ga bo objavil javni štipendijski, razvojni, invalidski in preživninski sklad. Ker omenjenih 13.000 novih računalnikov po oceni ministrstva ne bo zadoščalo za vse upravičence, bodo skladu za izposojo računalniške opreme dodatno zagotovili tudi rabljene računalnike.

Poleg tega so v skladu z zakonom o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov med upravičence vključili pravne osebe javnega prava, prizadete v ujmi. Prijavilo se je 11 občin, ki so jim skupaj odobrili zamenjavo 39 računalnikov, je še povedal Kranjc.

Ministrstvo kupilo 13.000 prenosnikov