Za rojstvo slovenske televizije lahko označimo leto 1949. Foto: RTV SLO
Za rojstvo slovenske televizije lahko označimo leto 1949. Foto: RTV SLO
MMC-jev pogovor s starosto TV

Zgodovina Televizije Slovenija sega v leto 1949, ko je bil ustanovljen prvi TV- laboratorij v Ljubljani, vendar je bilo do prvih eksperimentalnih oddaj, ki so jih oddajali z Gospodarskega razstavišča, treba počakati še 7 let. Dve leti pozneje se je iz TV-studia Ljubljana začel redni eksperimentalni program.

Prvi prenos v živo iz Planice
Leta 1960 je televizijski program oddajal že pet dni v tednu, v istem letu pa so gledalci lahko spremljali prvi neposredni prenos iz Slovenije v Evrovizijo, smučarske skoke iz Planice.

Prvi televizijski Dnevnik so v slovenščini, čeprav je bil načrtovan za 1. januarja 1969, predvajali 15. aprila 1968. Takratni predsednik Izvršnega sveta Slovenije Stane Kavčič je namreč zagrozil, da bodo "letele glave", če Dnevnika ne bodo začeli predvajati v slovenščini.

Obudite spomin in si oglejte še več starih uvodnikov različnih oddaj.

V Sloveniji je bilo takrat že 150.000 televizorjev, vendar so redke vesti iz domovine lahko spremljali le v Dnevniku, ki so ga za celotni JRT oblikovali v Beogradu. Tako so se ustvarjalci odločili, da dotedanji Obzornik prestavijo v termin Dnevnika ob 20.00. Prvi televizijski Dnevniki so bili nekoliko okorni in bolj podobni radijskim kot televizijskim. V nekaj mesecih so bili porodni krči odpravljeni, z gradnjo TV-centra pa je Dnevnik lahko razširil svoje poročanje.

Od leta 1978 v barvah
Drugi mejnik TV Dnevnika je leto 1978, ko je Dnevnik začel oddajati iz novega poslopja, v barvni tehniki in z voditelji, je ob 35. obletnici Dnevnika zapisal Jure Pengov. Ob začetkih so Dnevnik vodili Vili Vodopivec, Marija Velkavrh, Jernej Pikl in Brane Prestor.

Iz poznejših časov, ko je Dnevnik že oddajal v barvah, se gotovo spomnite Tomaža Terčka, Janeza Čučka, Nade Lavrič, danes pa Dnevnik vodijo Manica Janežič, Igor Jurič in Elen Batista Štader. Gledalci pa so si 20. novembra 2007 lahko ogledali že 14.471. Dnevnik.

Kakšna je razlika v delu na televiziji nekoč in danes?
Janeza Čučka, enega od voditeljev Dnevnika, ki so nam najbolj ostali v spominu, smo povprašali o njegovih pogledih na pomen televizije nekoč in danes.

Povedal je, da se po vsebinski plati veliko ni spremenilo, da pa je po tehnični vse drugače. Pred 30 leti so bili posnetki na filmskem traku. Kot dopisnik je moral tako iz Indonezije filmski trak poslati z letalom v Slovenijo. Če je šlo po sreči, je trak čez dan ali dva prišel v uredništvo. Dodal je, da televizija danes omogoča izražanja različnih stališč veliko več. Vloga televizije v poplavi novih medijev pa se mu zdi edinstvena, saj bo kateri koli politik svoja najpomembnejša sporočila najprej posredoval prek televizije.

A. M.

MMC-jev pogovor s starosto TV