Od prvega pristanka Američanov na Luni je lani minilo 40 let. Foto: EPA
Od prvega pristanka Američanov na Luni je lani minilo 40 let. Foto: EPA

Obama je dejal, da je projekt Sozvezdje (Constellation) "v zaostanku, primanjkuje pa mu inovacij". Dodal je, da zaradi njega manj denarja dobivajo drugi projekti in dejavnosti Nase. "To ni korak nazaj. Korak nazaj je bil poskus, da bi znova pristali na Luni z zastarelo tehnologijo kot pred 40 leti, namesto z novo, inovativno tehnologijo, ki bi nas popeljala dlje, hitreje in z nižjimi stroški v vesolje," je odločitev komentiral Jim Kohlenberger, vodja urada za politiko znanosti in tehnologije v Beli hiši.

Program Sozvezdje, po katerem naj bi astronavti do leta 2020 znova poleteli proti Luni, je leta 2004 zasnoval tedanji ameriški predsednik George Bush. Do zdaj je Nasa za Sozvezdje namenila nekaj več kot devet milijard dolarjev.

Denar zasebnim vesoljskim podjetjem
Zaradi pomanjkanja denarja med okrevanjem po gospodarski krizi naj bi se Nasa v prihodnjih letih osredotočila predvsem na dejavnosti v nizki Zemljini orbiti. Obama je v predlogu proračuna za leto 2011 med drugim namenil 5,9 milijarde dolarjev za vzpodbujanje zasebnih podjetij, ki bi izdelovala lastna vesoljska plovila, Nasa pa bi jih najemala.

V kongresu se lahko zatakne
Ukinitev programa Sozvezdje bo moral potrditi še kongres. Prav tu bi se lahko zataknilo, saj bi poslanci s Floride in iz drugih zveznih držav, ki so tesneje povezane z ameriškim vesoljskim programom, utegnili nasprotovati taki odločitvi, ki bi lahko ogrozila številna delovna mesta.