Prvi trirazsežni zemljevid Rimske ceste (nizkoločljivostna različica). Foto: ESA/Gaia/DPAC
Prvi trirazsežni zemljevid Rimske ceste (nizkoločljivostna različica). Foto: ESA/Gaia/DPAC
Teleskop Gaia
Teleskop Gaia med izdelavo. Zdaj je na sladki gravitacijski točki L2 1,5 milijona kilometrov stran od Zemlje. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Podatki, ki jih že več kot dve leti zbira vesoljski teleskop Gaia, bodo po pričakovanjih temeljito poglobili naše znanje o vesolju in izzvali revolucijo v astronomiji.

Vse, kar se bo od danes naprej zgodilo na področju astronomije, bo nedvomno vključevalo podatke, ki jih prinaša vesoljski teleskop Gaia. Naše poznavanje vesolja se je s temi podatki neizmerno povečalo, pogled na vesolje pa dodobra spremenil, se strinja slovenski astronom in profesor Tomaž Zwitter, ki pri projektu Gaia sodeluje že od začetka.

"Morda to zveni neskromno, vendar bi precej odločno rekel, da ja. To spreminja zgodbo ne samo za našo Galaksijo, pravzaprav za vesolje kot celoto."

Raziskovanje Rimske ceste je po svoje enostavno, ker je povsod okoli nas, obenem pa težko, ker moramo gledati v vse smeri, je na novinarski predstavitvi ključnih ciljev Gaie izpostavil znanstveni vodja projekta Timo Prusti. "Želimo vedeti, kaj je v naši neposredni okolici. Želimo vedeti, kaj se dogaja v središču Galaksije. Kaj se dogaja v zvezdnih kopicah. Večina zvezd je v disku galaksije. Kakšne so te zvezde v spiralnih rokavih? Kakšna je njihova kemijska sestava in kako se premikajo? Vse to želimo s projektom Gaia ugotoviti," je izjavil.

Šele prva stopnja
Tokratna objava je šele prva stopnja izdelave podrobnega zemljevida Rimske ceste. V prihodnjih štirih letih bo Evropska vesoljska agencija trenutno dostopne podatke še temeljito nadgradila, razlaga Zwitter. "V nekaj letih bo mogoče za naš galaktični dom končno reči, kako je nastal, in se s tem naučiti, kako so nastale zvezde in kako so nastale galaksije."

Kakšna količina podatkov je na razpolago, pove že podatek, da Gain katalog vsebuje kar 400 milijonov novoodkritih zvezd.

Video 1: Od Osončja do zvezdne kopice Hyades

Video 2: Kako je Gaia prečesala nebo