Plodove rastline so pred 30.000 leti uskladiščile veverice, pozneje pa jih je zaradi sprememb podnebja prekrila plast ledu. V njej so globoko zmrznjena semena zdržala vsa ta tisočletja. Foto: EPA
Plodove rastline so pred 30.000 leti uskladiščile veverice, pozneje pa jih je zaradi sprememb podnebja prekrila plast ledu. V njej so globoko zmrznjena semena zdržala vsa ta tisočletja. Foto: EPA

Sadje so našli zmrznjeno v plasti permafrosta na bregovih reke Kolmije v Sibiriji. Iz njega so raziskovalci Inštituta za celično biofiziko izločili semena in vzgojili primerke rastline z botaničnim imenom Silene stenophylla - gre za rožo iz rodu kukavic. Kot so zapisali v publikaciji Nacionalne akademije znanosti, so tako "obudili" najdlje mirujočo rastlino - pred tem so na podoben način neki drugi strokovnjaki vzgojili datljevo palmo iz semena, starega 2.000 let, ki so ga našli v Izraelu.

Rastlina, vzgojena iz prastarega semena, je za življenje sposobna rastlina z belimi cvetovi in plodnimi semeni. Starodavna rastlina je zelo podobna svoji istoimenski "moderni različici", ki še vedno raste ponekod v sibirski tundri.

Plodove in semena so raziskovalci našli v veveričjih gnezdih ob reki Kolmija na severovzhodu Sibirije, od 20 do 40 metrov globoko pod ledom - v plasteh, kjer se sicer nahajajo okostja mamutov, dlakavih nosorogov, bizonov, konjev, jelenov in drugih predstavnikov takratne favne.

Kot so pojasnili, so bili gnezda, v katerih so nekoč prezimovale veverice, in njihova vsebina neprekinjeno zmrznjeni - vse odkar jih je, verjetno zaradi ohlajanja lokalnega podnebja, prvič prekril led. Plodovi in semena so bili tako spravljeni v nekakšni naravni ledenici, v katero ni nikoli prodrla voda, saj niso nikoli odmrznili.

Znanstveniki so skušali v laboratoriju nedaleč od Moskve najprej kaliti zrela semena, a so bili neuspešni. Nato pa jim je uspelo - na presenečenje številnih kolegov - rastlino vzgojiti iz delov plodu oziroma z razploditvijo. Ruska ekipa si to razlaga s teorijo, da so tkivne celice polne sukroze, sladkorji pa so konzervansi.