Čeprav je Sonce v obdobju sončnega minimuma, so sončni vetrovi šibkejši od pričakovanj znanstvenikov. Foto: EPA
Čeprav je Sonce v obdobju sončnega minimuma, so sončni vetrovi šibkejši od pričakovanj znanstvenikov. Foto: EPA

Sončni veter je sicer plazma nabitih delcev, ki se giblje v smeri od Sonca. Šibkejši tok naj bi zmanjšal vpliv Sonca na njegovo neposredno okolje, ki se razteza milijarde kilometrov globoko v vesolje.

Znanstveniki upajo, da bodo vplive zmanjšane hitrosti sončnega vetra potrdile meritve vesoljske sonde Voyager, ki so jo izstrelili v 70. letih prejšnjega stoletja in se zdaj nahaja na robu heliosfere.

Do t .i. sončnih minimumov in močnejših izbruhov sicer prihaja v okviru 11-letnega Sončevega ciklusa, sončni vetrovi pa nastajajo v Sončevi koroni, vroči, zunanji atmosferi Sonca. Vendar pa je tokratni minimum nižji od pričakovanj znanstvenikov. "Gre za pojav, ki vključuje celotno Sonce", je dejal Dave McComas z znanstvenega inštituta iz San Antonio v ZDA.

Ulysses se počasi poslavlja
Sončni minimum je tokrat za več kot 20 odsotokov nižji kot v obdobju pred 10 do 15 leti, poleg tega pa je sončni veter za 13 odstotkov hladnejši, kar kažejo meritve vesoljskega plovila Ulysses, je dejal McComas.

Misija plovila Ulysses se po 18 letih sicer končuje, saj so neugodne razmere v vesolju močno poškodovale plovilo. Glavni oddajnik plovila tako ne deluje več, zdaj pa se oddaljuje od Sonca. Znanstveniki zato pričakujejo, da bo gorivo, ki ga uporablja, kmalu zamrznilo, stik z Zemljo pa bo izgubljen.