V skladu z ocenami naj bi brez  tv-signala po izklopu analognih oddajnikov ostalo do 50.000 gospodinjstev, je dejal Filli. Foto: MMC RTV SLO
V skladu z ocenami naj bi brez tv-signala po izklopu analognih oddajnikov ostalo do 50.000 gospodinjstev, je dejal Filli. Foto: MMC RTV SLO
Digitalni sprejemnik
Spremembe bodo doletele le tiste gledalce, ki televizijo spremljajo prek sobne ali strešne antene. Ti bodo za sprejem programa potrebovali digitalni sprejemnik. Foto: MMC RTV SLO
TV Slovenije je ugasnila 250 analognih oddajnikov
Prihaja digitalizacija

Generalni direktor RTV SLO Marko Filli je v Odmevih ponovil, da bodo spremembe doletele le tiste gledalce, ki televizijo spremljajo prek sobne ali strešne antene. Ti bodo za sprejem programa potrebovali digitalni sprejemnik. Za tiste, ki signal sprejemajo preko kabelskega omrežja, IPTV-ja ali satelitske antene pa se ne bo spremenilo nič. Opozoril je še, da analogne oddajnike izklapljajo vse tele vizije, tudi komercialne in lokalne.


Kljub vsej kampanji, napovedih in pripravah se bo kar nekaj gospodinjstev zbudilo v televizijski mrk? Koliko, kakšne so ocene?
Težko ocenimo koliko, težko rečem, da nismo naredili vsega, da bi obvestilo bi prišlo do slehernega gledalca. Morda nas niso vsi vzeli prav resno in so mislili, da se lahko še kaj zgodi, vendar se ni. Mi smo pripravljeni, ponoči se bodo analogni oddajniki dejansko ugasnili. Koliko bo takšnih, ki bodo jutri imeli sneg, ne le v okolici, ampak tudi, ni jasno. Predvidevamo, da bo takšnih med 30.000 in 50.000 gospodinjstev. Ta ocena izhaja iz podatkov, ki smo jih dobili od trgovcev, glede na prodano število pretvornikov in glede na ocenjeno število gospodinjstev, ki so še vezana na anteno. Tako da mislim, da je še kar nekaj družin, ki bodo jutri tekale po trgovinah in kupovale digitalne sprejemnike.

Nekaj odstotkov Slovenije tudi 1. decembra ne bo imelo digitalnega pokritja?
V štirih do petih odstotkih države digitalni signal še ni prisoten, vendar so to posamezni, zaselki, doline, skriti kotički, deli Slovenije, kamor digitalni signal ne seže. Tam bodo stali prižgani analogni oddajniki, kar bo trajalo še približno šest mesecev, potem pa bodo tudi tam imeli digitalni signal.

Slovenija je vzpostavila klicni center za pomoč uporabnikom, ki gledalcem prizemne televizije ponuja strokovno pomoč pri prehodu na digitalno sprejemanje. Klicni center je dosegljiv na brezplačni telefonski številki
080 22 22.
Pomoč pa lahko najdete tudi na spletnem mestu digi.tv.


Nekateri uporabniki so na Odmeve naslovili tudi vprašanje, ali morajo, če želijo spremljati digitalni signal, nakupiti satelitsko opremo. Zdaj pravijo, da so pri nakupu digitalnih sprejemnikov subvencije, pri nakupu satelitske opreme pa ne.
Če gledajo televizijo preko satelita, ni potrebna nobena sprememba, noben nakup prav tako, če televizijo spremljajo preko kabelskih sistemov ali IPTV. Samo, če imate sobno ali strešno anteno, morate biti opremljeni z digitalnim sprejemnikom.

Bo treba nekoliko prilagoditi anteno? Strokovnjaki pravijo, da je najboljša strešna antena.
Zagotovo je digitalni signal boljši, močnejši zunaj stavbe, saj so v stavbah tudi ovire. Tako da je mogoče, da je treba anteno prestaviti bližje oknu, zagotovo pa je sprejem bistveno boljši s strešno anteno.

Obstaja načrt B, da bi ohranili ta signal oziroma se kdaj vrnili, če bi bilo to potrebno?
Načrt B je v teoriji seveda obstajal, to je, da oddajnikov ne ugasnemo. A niti na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, niti v Zvezi potrošnikov, niti med trgovci, nikjer ni bilo zaslediti alarma, ki bi nam dal v razmislek, da oddajnikov ne bi ugasnili. Skratka ni te odločitve na nacionalni televiziji, niti je, kolikor vem, ni na komercialnih televizijah. To bi rad poudaril, da ne gre le za izklop oddajnikov RTV SLO, ampak vseh oddajnikov v Sloveniji, tudi komericalnih in lokalnih. Nocoj vsi ugasnemo.

Kaj pa HD-(visokoločljivostni) sprejem?
Sama kakovost tega signala, ki ga bodo sprejemali v standardni definiciji, bo boljša, tudi število prograrov, ki jih bodo lahko ljudje spremljali preko sobne antene, bo višje. HD TV pa potrebuje drugo distribucijsko omrežje, drug multipleks, kar bomo v prihodnosti še gradili. Je pa danes že prisotna v kabelskem omrežju in na IPTV-ju in v torek zvečer smo lahko gledali Parado v visoki ločljivosti in v formatu 16:9.

Vsi, ki se niste opremili: danes končno in resno opozorilo: od danes naprej brez digitalnega sprejemnika res ne bo šlo.

TV Slovenije je ugasnila 250 analognih oddajnikov
Prihaja digitalizacija