Portal upravljata Center za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij (CT3) in Laboratorij za umetno inteligenco (E3). Foto: videolectures.ne
Portal upravljata Center za prenos znanja na področju informacijskih tehnologij (CT3) in Laboratorij za umetno inteligenco (E3). Foto: videolectures.ne

Globalni forum za informacijsko družbo, ki deluje v okviru ZN-a in Unesca, vsaki dve leti podeli nagrade World Summit Award inovativnim e-storitvam, ki zmanjšujejo digitalni razkorak med razvitimi in nerazvitimi državami članicami ZN-ja. Ob 10. obletnici delovanja so ovrednotili vseh 200 zmagovalcev zadnjih deset let in izbrali osem najboljših produktov, v kategoriji e-znanost pa za najboljšega imenovali portal Videolectures.net.

"Nagrada WSA in nedavne spremembe na področju spletnega izobraževanja so dokaz, da igra VideoLectures.Net pomembno vlogo v svetu pri preseganju digitalnega razkoraka v izobraževanju z omogočanjem neomejenega, odprtega in brezplačnega dostopa do kakovostnih predavanj uglednih univerz, vodilnih raziskovalnih projektov ter izbranih znanstvenih konferenc," pravijo na Inštitutu Jožefa Stefana.

Ekipa, ki ustvarja portal, namreč omogoča brezplačno ogledovanje izobraževalnih in znanstvenih videopredavanj. S tem promovirajo vrhunska znanja in znanstvene dosežke akademskemu in poslovnemu svetu ter širši javnosti. Tako je na njihovi spletni strani trenutno objavljenih 14.251 predavanj, ki jih je imelo 10.763 avtorjev znanstvenikov. S tem je Videolectures največji tovrstni portal na svetu.