Ötzi je ime dobil po dolini Ötz. Visok je bil okoli 159 centimetrov. Foto: EPA
Ötzi je ime dobil po dolini Ötz. Visok je bil okoli 159 centimetrov. Foto: EPA

Z mikroskopom na atomsko silo so nemški in italijanski preiskovalci pregledali vzorec tkiva iz rane, ki je bila za Ötzija smrtonosna. Smrtno ga je ranila puščica, njegovo truplo pa so izjemno ohranjeno našli 5.300 let pozneje na ledeniku v Alpah na meji med Avstrijo in Italijo.

"Vzorec je zelo podoben današnjim vzorcem krvi," pravi profesor Albert Zink, vodja Inštituta o mumijah iz Bolzana. Po njegovih besedah so z njim pridobili do zdaj najstarejše krvne celice. Z novo metodo pa bi lahko pregledali še egipčanske mumije.

Navdušeni, da se celice ohranijo toliko let
Od leta 1991, ko so Ötzija našli in ga zelo neprevidno prinesli z ledenika, saj so bili prepričani, da gre za človeka, ki je umrl v 'našem' času, so na mumiji opravili že vrsto raziskav in analiz. Proučili so njegov želodec, črevesje, zobe.

Ugotovili so, da je imel Ötzi krvno skupino 0, ko je izkrvavel na ledeniku, pa je bil star okoli 45 let. Krvne celice, ki so jih izolirali iz pridobljenega vzorca, so podobne celicam današnjih zdravih ljudi, pravi Zink. Še posebej pa jih je navdušilo, da se krvne celice lahko ohranijo toliko let.

Nagnjen je bil k boleznim srca
Na začetku tega leta pa so znanstveniki sestavili tudi Ötzijev genom. Ta je pokazal, da je bil 'mož z ledenika' nagnjen k srčnim boleznim in ni prenašal mlečnih izdelkov.