Foto: AP
Foto: AP

Iz podjetja so sporočili, da kljub svojim najboljšim prizadevanjem trg digitalnih kamer preprosto ni več dobičkonosen. Kot poglavitni dejavnik so navedli prihod pametnih telefonov, ki so močno skrčili trg za fotoaparate.

Olympus ima zadnja tri leta predvsem izgube.

Japonsko podjetje je svoj prvi fotoaparat izdelalo leta 1936, stal pa je več kot takratna mesečna plača na Japonskem. V naslednjih desetletjih so postali eden vodilnih proizvajalcev fotoaparatov na svetu.

Foto: AP
Foto: AP

Vrhunec je Olympus dosegel v 70. letih, ko so njegove aparate na televiziji oglaševali zvezdniški fotografi, kot sta David Bailey in Lord Lichfield.

"Tiste kamere so bile revolucionarne – bile so zelo majhne, zelo lahke, krasno oblikovane in z res kakovostnimi lečami," je za BBC povedal Nigel Atherton urednik revije Amateur Photographer.

Skokovit upad trga fotoaparatov

Podjetje je tako pridobilo kultni status, ki ga je dolgo ohranjalo, nato pa je drugi preporod doživelo z digitalnimi aparati, pri katerih so bili eni od pionirjev. A se jim je maščevalo, da so si za ciljno skupino vzeli srednji razred z ljubiteljskimi fotografi, ki so si sicer želeli kakovostnejši aparat, ne pa zrcalno-refleksnega.

In prav ta trg so popolnoma požrli pametni telefoni.

Trg fotoaparatov je v zadnjih letih dramatično upadel – med letoma 2010 in 2018 kar za 84 odstotkov.