Okoli 800 kilometrov nad Zemljo je največja gneča. Foto: EPA
Okoli 800 kilometrov nad Zemljo je največja gneča. Foto: EPA
Nevarne vesoljske smeti

To je dejal Vladimir Solovjov, vodja ruske službe za nadzor vesoljskih misij. Nedelujoči ruski satelit in še dejavni ameriški komercialni satelit v lasti družbe Iridium sta trčila v četrtek okoli 800 kilometrov nad Zemljo.

"V tej razdalji kroži največ satelitov, zato je velika gneča že zdaj. Ostanki trčenja za te satelite predstavljajo veliko grožnjo." Sovoljov je dodal, da so nevarni že izredno majhni delci, saj tako oni kot sateliti potujejo z zelo visoko hitrostjo. Večina razbitin je nakopičena v bližini mesta trčenja, nekatere pa je odneslo tudi v druge orbite, od 500 do 1.300 kilometrov stran od Zemlje.

Ameriška vojska je do zdaj sledila okoli 18.000 predmetom v vesolju, nihče pa ne ve natančno, koliko kosov je odletelo ob trčenju in kako veliki so. Strokovnjaki za vesolje pravijo, da bi lahko ob trku nastalo več sto, morda tudi več tisoč delcev.

Tako ameriška Nasa kot ruski Roskosmos pa sta zatrdila, da odleteli deli niso nevarni za Mednarodno vesoljsko postajo in njene tri astronavte, saj je ta okoli 435 kilometrov nižje od mesta trčenja.

A. P.

Nevarne vesoljske smeti