Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo
Foto: Ministrstvo za digitalno preobrazbo

Namen kampanje je mlade, šolnike in starše ozaveščati o varnem in odgovornem vedenju na spletu ter kako se odzvati v primerih spletnega nasilja, so predstavili na novinarski konferenci. Kot je dejala ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh, so ciljne skupine otroci in mladi, učitelji, ravnatelji, svetovalni delavci oziroma vsi zaposleni v šolah ter tudi starši, ki pogosto na tem področju nimajo izkušenj in ne vedo, kako lahko pomagajo otrokom.

Kot razlog za kampanjo je ministrica navedla podatke iz raziskav, denimo iz raziskave Odklikni iz leta 2018, ki kažejo, da je več kot polovica osnovnošolcev in srednješolcev doživela najmanj eno obliko spletnega nasilja. Podatki pa so se po epidemiji covida bistveno poslabšali, je dejala ministrica. Anketa Safe.si iz leta 2022 je po njenih besedah pokazala, da sta najpogostejša razloga, zakaj se mladostniki na spletu počutijo slabo, izključenost iz skupine sošolcev na družbenem omrežju in norčevanje iz njih na spletu.

Sorodna novica Unicef: Medvrstniško nasilje v Sloveniji izkusilo 44 odstotkov učencev

Starše skrbi, kakšen bo vpliv na njihove otroke

Ob tem je ministrica navedla še, da 64 odstotkov srednješolcev meni, da so ljudje na spletu veliko bolj nesramni in zlobni kot v živo, prav tako pa mladi blažje oblike spletnega nasilja, na primer žaljenje, normalizirajo in ga ne sprejemajo kot nasilje, čeprav jih kljub temu prizadene in se počutijo slabo. Raziskava centra za družboslovno informatiko na fakulteti za družbene vede iz junija 2023 pa je po njenih besedah med drugim pokazala, da je več kot polovica slovenskih staršev v skrbeh, da bo njihov otrok postal žrtev spletnega nasilja, več kot četrtino pa skrbi, da bodo njihovi otroci povzročitelji spletnega nasilja.

Pri kampanji ministrstva za digitalno preobrazbo poleg še drugih ministrstev sodelujejo tudi točka ozaveščanja o varni rabi interneta Safe.si, ki deluje pod okriljem ljubljanske fakultete družbene vede, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) in policija.

Sorodna novica Anketa Safe.si: Internet slabo vpliva na duševni blagor deklet

Safe.si: Otroke je treba začeti seznanjati zgodaj

Na točki Safe.si po besedah Marka Puschnerja ugotavljajo, da se spletno nasilje pojavlja med vse mlajšimi, eden od razlogov pa je to, da starši otrokom vedno bolj zgodaj dopuščajo dostop do spleta oziroma družbenih omrežij. Starši bi morali varne rabe medmrežja otroke začeti učiti takrat, ko mu prvič izročijo napravo, je poudaril.

"Vloga vseh nas odraslih je, da si nenehno prizadevamo mladim zagotoviti varno in zdravo okolje, v katerem se lahko razvijajo, izobražujejo in rastejo v odgovorne in spoštljive državljane," je poudarila tudi državna sekretarka na ministrstvu za vzgojo in izobraževanje Janja Zupančič.

Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo
Emilija Stojmenova Duh. Foto: BoBo

Stanje na področju medvrstniškega nasilja se slabša

Da sledijo istemu cilju, to sta preprečevanje in odpravljanje medvrstniškega nasilja, je dejala Nina Koželj z ministrstva za pravosodje. Kot je pojasnila Bojana Kračan s policije, želijo biti najprej del preventivnega delovanja na šolah, kjer izvajajo predavanja in se pogovarjajo z učenci in dijaki tudi o varnosti na spletu.

Po besedah Domna Kralja z NIJZ-ja tudi pri njih opažajo, da se stanje na področju medvrstniškega nasilja slabša. V okviru programa spletne svetovalnice za otroke in mladostnike prejemajo vse več vprašanj v povezavi z duševnim zdravjem in odnosi.

Kampanji se pridružuje tudi Akos. Sovražna beseda, ki se širi v medijih, je namreč pogosto zgled celotni družbi in bistveno vpliva tudi na stopnjo družbene tolerance do sovražnega govora, je pojasnila Petra Zupančič z Akosa, kjer sicer ustvarjajo portal za medijsko in informacijsko pismenost MIPI.

Kot je napovedala ministrica Stojmenova Duh, bodo v okviru kampanje to sredo in čez tri tedne pripravili okrogle mize s predstavniki različnih resorjev in lokalnega okolja v vseh mestnih občinah, torej v 12 krajih po državi. Na njih se bodo pogovarjali predvsem o tem, kako ravnati, kadar se sami ali kdo v naši bližini prepozna kot žrtev medvrstniškega nasilja na spletu. Skupaj z ministrstvom za vzgojo in izobraževanje in Safe.si bodo pripravili gradiva za učitelje, starše ter otroke in mlade. Ves čas pa bo potekala tudi oglaševalska kampanja, v kateri sodelujejo tudi znani športniki.

Ob uradnem koncu kampanje 10. aprila pa bodo ministri, ki so podprli to kampanjo, tudi podpisali memorandum, s katerim se bodo zavezali k ukrepom na sistemski ravni – tako za obvladovanje kot tudi za zmanjševanje medvrstniškega nasilja na spletu, je še pojasnila ministrica.

Začetek kampanje z naslovom Mesec boja proti medvrstniškemu nasilju in sovražnemu govoru na spletu