Strah, da bo
Strah, da bo "neprimerne" podatke ali slike na spletu videla kakšna oseba, za katero bi raje videli, da jih ne bi, naj bi bil upravičen. Foto: MMC RTV SLO

Kot je pokazala najnovejša raziskava, 28 odstotkov podjetij redno išče informacije, ki niso navedena na prijavi za službo, na spletu, polovica od teh jih priznava, da se "preiskava" na spletu začne še pred prvim pogovorom s kandidatom.

In kaj delodajalce pri morebitnih zaposlenih najbolj moti? Pisanje negativnih podrobnosti o prejšnjem delovnem mestu in sodelavcih, saj to kandidata pokaže v negativni luči oziroma kot nergača.

"Neresno in naivno pisanje o podrobnostih iz zasebnega življenja lahko ogrozi kariero," pravi nemška ministrica za zaščito potrošnikov in opozorja na previdnost, ko gre za objavljanje osebnih podatkov ali zasebnih podrobnosti na spletu.

Nemški pooblaščenec za zaščito podatkov pa opozarja, da poleg delodajalcev podatke, ki prosto krožijo po spletu, vedno bolj uporabljajo tudi agenti različnih varnostnih organizacij in stanodajalci.