Nesreča Coste Concordie je ena redkih večjih nezgod velikih potniških ladij. Foto: EPA
Nesreča Coste Concordie je ena redkih večjih nezgod velikih potniških ladij. Foto: EPA
Costa Concordia
Drugi trk je bil za ladjo usoden. Foto: EPA

Po besedah Marka Perkoviča, vodje simulacijskega centra za šolanje in posredovanje v izrednih okoliščinah na morju s fakultete za pomorstvo, z italijansko obalno stražo redno sodeluje že od leta 2004, predvsem ob nezakonitih onesnaženjih Jadranskega morja. Pojasnil je, da je v tem primeru sam poklical kolega v Rim in nato zanje izdelal simulacijo.

"Simulacija je dejansko rekonstrukcija celotne plovne poti, če bi se kje pokazala kakšna anomalija," je za MMC pojasnil Perkovič. Dodal je, da je analiziral vse tri pomorske karte in vse tri prikazujejo čeri na območju nesreče, kar kapitana ladje postavlja na laž, češ da čeri niso bile vrisane v karte. "In tudi te karte oddajo alarm, če so v sistemu, če ladja pluje mimo," je dejal.

Posadka je povsem odpovedala
Analiziral je tudi dinamiko trka in odziv posadke pred samim trčenjem. "In ni ga bilo. Na podlagi podatkov, ki se osvežujejo na eno minuto, ni mogoče videti kakšnega resnega, ključnega ukrepanja pred samim trkom. Hitrost je bila pred trčenjem nekoliko povišana, kar bi pomenilo, da se poskušaš izogniti trčenju, ni pa bilo tako znatno. Narejen je bil zelo blag zavoj za pripravo na plutje okoli otoka in potem to trčenje," Perkovič razlaga simulacijo.

Kar je bilo s slik takoj razvidno, je, da je bila ladja odprta na manj kot 50 metrih, kar za tako veliko potniško ladjo ne bi smelo biti usodno, pravi. Ključno je bilo vprašanje, koliko je bila ladja poškodovana na desnem boku, vendar je te podatke dobil šele danes. Ti so pokazali, da je bil ladijski trup predrt na več mestih, kar je bil vzrok, da se je ladja na koncu toliko nagnila, da se je potopila.

Nihče ni opazil ničesar
"In seveda pozno ukrepanje kapitana. Od prvega trka do drugega (usodnega trka) je minila ura in pol, potniška ladja pa je narejena tako, da naj bi v pol ure evakuirali potnike in posadko," pojasnjuje. Po njegovem mnenju je kapitan po prvem trku videl, da ladja še ne bo povsem potopljena, in je še nekaj časa čakal. "Odvrgel je tudi sidro in jo poskušal ustaviti, a je sidro že prej izgubil. Zdaj iščemo, kdaj je bilo odvrženo sidro," pravi Perkovič.

Dodaja, da je voda najprej zalila strojnico, kar je povzročilo izgubo pogona in krmarskega stroja. Zagnal se je sicer pomožni agregat, ki pa je dal energijo le nekaterim vitalnim delom, kot je krmilo. Glede na oster zavoj na poti Perkovič predvideva, da so se v zadnjem trenutku odločili za spremembo poti, da bi izvedli t. i. show-off manever.

"Zelo čudno je, da so nasedli. Mogoče je, da se je nekdo igral z elektronsko karto in ročno nastavil pozicijo. Vendar radar še vedno zazna pravo situacijo, in to bi moral nekdo videti, saj sta na ladji dve posadki," je še dejal.