Perzeidi izpred nekaj let. Fotografija je bila posneta 50 kilometrov južno od Aten. Foto: EPA
Perzeidi izpred nekaj let. Fotografija je bila posneta 50 kilometrov južno od Aten. Foto: EPA
109P/Swift-Tuttle
109P/Swift-Tuttle notranji del Osončja obišče vsakih 133 let. Je pa zato njegova tirnica polna prašnih delcev. Foto: Gerald Rhemann

V prid govorijo tako dobre vremenske razmere kot svetloba Meseca, ki bo tokrat v mlaju in zato nemoteč, je povedal predsednik Astronomskega društva Orion iz Maribora, Igor Žiberna. Vrhunec bo v drugi polovici noči s srede na četrtek. Opazovalcem priporoča, naj si izberejo lokacijo brez svetlobnega onesnaženja, horizont pa naj bo odprt.

Astronomka v britanski Kraljevi astronomski družbi Morgan Hollis je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala, da gre pričakovati, da "bo predstava letos spektakularna". Videti jo bo mogoče po vsem planetu, in to skoraj dva tedna, kolikor potrebuje Zemlja za potovanje skozi meteorski oblak, velik skoraj milijon kilometrov.

Perzeidi so od nekaj mikro- do nekaj centimetrov veliki prašni delci kometa 109P/Swift-Tuttle, ki so po vsej njegovi tirnici. Ko jo Zemlja od sredine julija do sredine avgusta prečka, se ti zaletijo v atmosfero in v njej zgorijo. Pojav je dobil takšno ime, ker prihaja iz ozvezdja Perzej.
Žiberna dodaja, da ti utrinki sicer niso edini, ki jih lahko opazujemo na Zemlji. Poznamo še denimo Geminidie, Leonide ali Liride.