Turing je sicer eden največjih imen računalniškega napredka, saj je izumil koncept programske opreme, oblikoval je enega prvih zgodnjih programskih digitalnih računalnikov in sodeloval pri izumu stroja, ki je dešifriral sporočila naprave Enigma. Foto:
Turing je sicer eden največjih imen računalniškega napredka, saj je izumil koncept programske opreme, oblikoval je enega prvih zgodnjih programskih digitalnih računalnikov in sodeloval pri izumu stroja, ki je dešifriral sporočila naprave Enigma. Foto:
The Bombe
Turing je veliko pripomogel k izdelavi dešifrirne naprave za nemško Enigmo. Foto: Wikispaces

Med drugo svetovno vojno je Alan Turing delal v Bletchley Parku, na območju, kjer je več sto kriptografov dnevno dešifriralo številna sporočila Nemcev. Z njegovo pomočjo so znanstveniki ustvarili Bombo - napravo, ki je razvozlala sporočila, ki so jih Nemci pošiljali s pomočjo električne naprave Enigma.

Zaradi vseh ponižanj, ki jih je doživel, je storil samomor
Leta 1936 je oblikoval konceptualne in filozofske osnove za razvoj računalnikov, leta 1950 pa je izumil test, s katerim se je merila inteligenca naprave. Test danes poznamo pod imenom Turingov test. Po vojni je deloval na številnih institucijah, vključno z univerzo v Manchestru, kjer je delal z Manchester Markom 1, enim prvih modernih računalnikov. Ker je leta 1952 priznal, da je imel spolno razmerje z moškim, se je proti njemu začel proces. Dve leti kasneje je zaradi težav, ki jih je ob tem doživljal, storil samomor.

Peticijo lahko britanski državljani podpišejo na spletni strani britanske vlade.

Britanci poskušajo zdaj doseči vladno opravičilo Turingu. Peticijo, ki si jo je zamislil računalničar John Graham-Cumming, je podpisalo že več kot 9.000 ljudi, med drugim tudi pisatelj Ian McEwan ter znanstvenik Richard Dawkins. Podporniki menijo, da si Turing zasluži opravičilo zaradi ravnanja z njim po obsodbi. Doletela ga je namreč poskusna kemična kastracija kot oblika zdravljenja, poleg tega pa ni več smel delati za vladni komunikacijski center. Borec za pravice homoseksualcev Peter Tattchel je dejal, da je kastracija še prilila olje na ogenj žalitvam in ponižanjem, ki jih je trpel Turing, in zagotovo pripomogla k njegovemu samomoru. "S tem je Britanija izgubila enega največjih intelektualnih umov," pravi Peter Tattchel.

"Kraljica naj ga povzdigne v viteza"
Graham-Cummings je pisal kraljici in jo prosil za posmrtno podelitev viteštva temu britanskemu matematiku. Sam sicer ne verjame, da bo peticija dosegla opravičilo, saj Turing nima nobenih živečih sorodnikov, a je pravi cilj peticije predvsem simbolen. Meni namreč, da je bil Turing v očeh javnosti neupravičeno spregledan kot genij, zato si bo še naprej prizadeval, da ljudje izvedo čim več o njegovovih dosežkih in njegovem vplivu na svet, kot ga poznamo danes.