Tako naj bi bil videti Philae na površju repatice. Podoba površja je sestavljena iz dejanskih fotografij, ki jih je posnel ta laboratorij, nanj pa je prilepljena še podoba Philae (fotomontaža). Foto: ESA/Rosetta/Philae/CIVA
Tako naj bi bil videti Philae na površju repatice. Podoba površja je sestavljena iz dejanskih fotografij, ki jih je posnel ta laboratorij, nanj pa je prilepljena še podoba Philae (fotomontaža). Foto: ESA/Rosetta/Philae/CIVA
Čurjumov Gerasimenko
Fotografija, ki jo je Philae lani posnel med spustom. Foto: ESA/Rosetta/Philae/ROLIS/DLR

Pa čeprav od samega začetka, torej dneva, ko je Philae po dveh zgodovinskih dneh na kometu naposled zaspal, Esa vanj ni polagala veliko upov, se je mali, le kakšen meter veliki robot vrnil.

Za okoli 85 sekund je "spregovoril" s sondo Rosetta, ki je podatke posredovala Zemlji.

In to že pred dnevi: signal je 13. junija prejelo Esino središče za vesoljske operacije v Darmstadtu ob 22.28. Prejeli in analizirali so več kot 300 paketov podatkov, so sporočili z Evropske vesoljske agencije.

Kot kaže, je Philae "zbujen" že kar nekaj časa, le komuniciranja še ni bil zmožen. Esa je namreč prejela kup podatkov, ki so precej starejši.

"Philae je v zelo dobrem stanju. Deluje pri temperaturi -35 stopinj Celzija, pri čemer mu je na voljo 24 vatov," je dejal vodja projekta Stephan Ulamec. In dodal: "Pristajalnik je pripravljen na nadaljnje delovanje."

Znanstveniki na Esi zdaj nestrpno pričakujejo naslednje komunikacijsko okno, saj v pomnilniku laboratorija čaka še več kot 8.000 neposlanih podatkovnih paketkov. Ti bi lahko povedali, kaj se je s pristajalnikom dogajalo v nekaj napetih dneh po pristanku na 67P/Čurjumov-Gerasimenko.
Philae je prenehal delovati 15. novembra 2014 ob 1.15 po srednjeevropskem času. Po 60 urah so se mu izpraznile osnovne baterije. Je sicer opremljen s sončnimi celicami za mogoče nadaljnje delovanje, a takrat je pristal pri klifu, ki ga je puščal v senci.
Rosetta ga je začela aktivno iskati z 12. marcem letos, ko je sončna svetloba in toplota začela precej naraščati in s tem zviševati možnosti za vrnitev izgubljenega robota. Prav te dni so na podlagi vseh znanih posnetkov in fotografij njegovo mogočo lokacijo zožili na pas v velikosti 16 x 160 metrov.

Zdaj, ko sam oddaja signale, ga najbrž ne bo težko locirati. Še več, očitno bo človeštvo imelo kamero, ki bo komet jezdila na poti okoli Sonca.

Video: Mogoča lokacija Philae