Virus 912 je nastopil v kratkokrilni
različici, pri kateri razpon kril znaša 10,4 metra, prazno letalo pa
je težko 297 kilogramov. Foto: EPA
Virus 912 je nastopil v kratkokrilni različici, pri kateri razpon kril znaša 10,4 metra, prazno letalo pa je težko 297 kilogramov. Foto: EPA
Prestižna nagrada Pipistrelu

V 8 od 12 kategorij na tekmovanju v Sonomi v Kaliforniji je ultralahko dvosedežno letalo virus 912 podjetja iz Ajdovščine premagalo vso ameriško in evropsko konkurenco. Virus je med drugim osvojil nagrado za varnost v vrednosti 50.000 dolarjev, ki si jo je zaslužil s kabino, ojačano s kevlarjem in vgrajenim balističnim sistemom, ki v primeru okvare padalo izstreli 30 metrov nad letalo.

V času, ko letala pristajajo vse bližje naseljenim predelom, je pomembna tudi stopnja hrupa. Tudi v kategoriji na najtišje letalo je nagrado osvojil Pipistrel, ki je s propelerjem iz karbonskih vlaken hrup letala znižal za deset odstotkov v primerjavi z lanskim letom. Virus je osvojil še nagrado v najkrajši razdalji, ki je potrebna za vzlet.

Direktor Pipistrela Ivo Boscarol je povedal, da letno izdelajo okoli 35 letal virus, njihova cena pa je več kot 70.000 dolarjev. Kljub uspehu na tekmovanju ameriške vesoljske agencije, sklada Cafe in izdelovalca letal Boenig ameriški trg še vedno ni odprt za slovenska letala, saj državi še nista podpisali meddržavnega sporazuma o letalski varnosti in priznavanju certifikatov.

Prestižna nagrada Pipistrelu