Stanje možganov so sproti preverjali z magnetno resonanco. Foto: Science Daily
Stanje možganov so sproti preverjali z magnetno resonanco. Foto: Science Daily

Dolgo je že znano, da t. i. učinek placeba, ko pacient zaupa v moč določenega zdravila, lahko podvoji njegov siceršnji fiziološki in biokemični učinek. A zdaj bodo morali, kot kaže, zdravniki več pozornosti nameniti tudi negativnim pričakovanjem, ki učinkovitost zdravljenja dokazano lahko zmanjšajo. Negativni učinek so poimenovali "nocebo".

Kot je povedala vodja raziskave Irene Tracey, zdravniki tega vidika ne bi smeli podcenjevati, saj številni ljudje s kronično bolečino, ki so obiskali že več zdravnikov in poskusili različna zdravila, ne verjamejo več, da bi kar koli še lahko omililo njihove težave.

Moštvo znanstvenikov z univerze v Oxfordu je učinke noceba preučevalo pri 22 zdravih odraslih prostovoljcih, ki so jim dali zdravila za lajšanje bolečine, nato pa jim načrtno zbujali pričakovanja o zmanjšanju bolečine.

Sodelovalo 22 zdravih prostovoljcev
Pri vsakem od njih so eno nogo izpostavili vročini do točke, ko ta začne povzročati bolečino, ki so jo na lestvici od 1 do 100 ocenili s 70. Nato so jim začeli dajati zdravilo, da bi jim za to povedali, in občutek bolečine se je v povprečju zmanjšal na oceno 55. Šele nato so jim povedali, da jim bodo začeli dajati zdravilo, a v resnici niso spremenili ničesar, občutenje bolečine pa se je s to informacijo je pri večini še zmanjšalo na oceno 39.

Ob koncu pa so jim povedali, da so jim zdravilo prenehali dajati, zaradi česar lahko spet pričakujejo naraščanje bolečine. Čeprav so jim zdravilo še zmeraj dajali, je večina navedla, da je jakost bolečine porasila na 64, torej na skoraj toliko kot ob začetku poskusa, ko sploh še niso dobivali zdravil.

Izjave potrdila magnetna resonanca
Njihove izjave so sproti preverjali z magentnoresonačno tomografijo. Kot so pokazali posnetki, so se možgani v resnici odzivali na pričakovanja večje ali manjše bolečine in se odzvali z ustreznim občutkom.