Diamantni planet kroži zelo blitu svoje zvezde. Foto: www.swinburne.edu.au
Diamantni planet kroži zelo blitu svoje zvezde. Foto: www.swinburne.edu.au

Diamantni planet in njegova nevtronska zvezda (pulzar) sta ostanka nekoč ogromne zvezde, nahajata pa se v ozvezdju Kača (Serpens). Žarki elektromagnetnega valovanja tega pulzarja sežejo do našega planeta, zato zvezdo astronomi poznajo že dlje časa. Zmotilo pa jih je to, da se žarki stalno za kratek čas prekinjajo.

Sklepali so, da lahko to stori le majhen objekt, ki se hitro vrti okoli zvezde. Z analiziranjem ponavljajočega se vzorca prekinjanja žarkov so izračunali njegovo maso in ugotovili, da gre res za binarni sistem zvezde in planeta. Planet ima veliko gostoto in koncentracijo ogljika, znanstveniki pa so izračunali, da je verjetno večji del sestavljen iz diamantov.

"Diamanti so za vedno"
"Nekaj, kar je imelo maso našega Sonca, se je razvilo v nekaj, kaj ima maso planeta. To je precej nenavadno," je odkritje za Discovery News komentiral avstralski astronom Michael Keith.

Sistem se astronomom zdi stabilen, zato menijo, da se več milijard let ne bo spremenil. Ker je ta diamantni planet verjetno starejši od Sonca, se je Keith pošalil, da očitno rek "Diamanti so za vedno"' res velja.