Deep Impact bo komet opazoval še 20 dni. Foto: Nasa
Deep Impact bo komet opazoval še 20 dni. Foto: Nasa
Deep Impact in Hartley 2
Srečanje se je zgodilo približno 23 milijonov kilometrov od Zemlje in je šele peto zabeleženo v zgodovini bližnjimi srečanj med vesoljskimi plovili in kometi. Foto: Nasa

Prve fotografije kažejo približno kilometer in pol dolgo, arašidu podobno nebesno telo, iz katerega bruha plin. Srečanje se je zgodilo približno 23 milijonov kilometrov od Zemlje in je šele peto zabeleženo v zgodovini bližnjih srečanj med vesoljskimi plovili in kometi. Za analizo vseh podatkov, ki jih je pridobilo plovilo Deep Impact (ki je snemalo tudi s pomočjo infrardečega senzorja), bo potrebnih še nekaj mesecev. Kljub temu prve fotografije kažejo precej zanimivo podobo ledenega jedra kometa.

Ob robovih živahno, na sredini mirno
Kometova površina je na zunanjih delih zelo razgibana, v sredini pa gladka, je pojasnila Jessica Sunshine, namestnica glavnega raziskovalca v odpravi iz Univerze v Marylandu. Na zunajih delih, kot kaže, potekajo številni procesi, v sredini pa, menijo raziskovalci, se odlaga zrnati material, ki je tja prerazporejen iz celotnega kometa.

Deep Impact se je kometu, ki so ga poimenovali Hartley 2, najbolj približal v četrtek zgodaj popoldne. Mimo je odbrzel z 12,5 kilometra na sekundo. Vesoljsko plovilo ima nalogo ponovno priti bližje kometu Hartley 1, kar bo potekalo precej podobno kot srečanje s kometom Tempel 1 leta 2005. Takrat je plovilo povzročilo trčenje v kometovo jedro in povzročil dvig ton ledenih delcev.

Najnovejši drzen podvig vključuje številne manevre globoko v vesolju, med njimi tudi trikratno gravitacijsko katapultiranje okoli Zemlje, ki bo plovilo poslalo na pot proti Hartleyju. Komet Hartley so poimenovali po avstralskem astronomu Malcomu Hartleyju, ki je prvič zaznal komet in ga tudi fotografiral.

Na kometih "osnovne sestavine za življenje"
Kometi vsebujejo snovi, ki se od nastanka Osončja niso bistveno spremenile. Med drugim tudi spojine, ki so bogate z ogljikom, vodikom, kisikom in dušikom. To so elementi, ki sestavljajo nukleinske in aminokisline, ki so "osnovne sestavine za življenje". In nekateri verjamejo, da so trki v zgodnjih letih nastanka Osončja tisti, ki so osnovali Zemljo.

Še pred srečanjem s kometom Tempel 1, so vesoljska plovila potovala mimo kometov Borrelley, Wild 2 in Halley. Vsi so večji od Hartleyja. Razloga, zakaj so znanstveniki izbrali Hartley 2 se skrivata v njegovi majhnosti in veliki aktivnosti. Raziskovalci tako upajo, da bodo prek razlik med velikimi in majhnimi kometi odgovorili na vprašanje, kateri delci so posledica nedavnih aktivnosti in kateri so posledica aktivnosti, ki so potekale pred štirimi in pol milijardami let.