Bo Bitcoin kmalu dobil širšo veljavo. Foto: EPA
Bo Bitcoin kmalu dobil širšo veljavo. Foto: EPA


Tako imenovani bankomat za bitne kovance so postavili v hostlu Trezor na Čopovi ulici. "Naš osnovni namen ni postavljati naprave in služiti na proviziji. Naš naslednji korak bo trgovce prepričati, da so bitni kovanci dobro plačilno sredstvo," je dejal direktor podjetja Bitnik Peter Trček. Po podatkih na spletni strani Coinmap.com v Sloveniji plačila v bitnih kovancih trenutno sprejema okoli 50 podjetij.

Naprava za nakup bitnih kovancev zaračuna določeno provizijo, s katero bodo po besedah Trčka pokrivali stroške delovanja. En bitni kovanec skupaj s provizijo stane 379 evrov, kar je nekoliko več kot na spletni borzi Bitstamp, kjer se cena trenutno giblje okoli 351 evrov. V bankomat so za začetek naložili 16 bitnih kovancev.

Bitcoin je v Sloveniji razmeroma priljubljen. Po številu poizvedb v iskalniku Google se Slovenija uvršča na deveto mesto na svetu, za Ciprom in Češko. Na prvem mestu je Islandija, sledita pa Estonija in Nizozemska. Septembra letos naj bi v Ljubljani potekala tudi prva mednarodna bitcoin konferenca. Njen namen bo spodbujanje uporabe spletne valute v regiji, je dejala Ajda Es iz podjetja Bitnik.