Po svetu so z mešanimi občutki sprejeli najnovejšo Applovo domislico. Foto: EPA
Po svetu so z mešanimi občutki sprejeli najnovejšo Applovo domislico. Foto: EPA

Kot v preteklosti je tudi tokrat predstavitev vodil izvršni direktor Appla Steve Jobs, ki je dejal, da so leto 2010 želeli začeti z novim revolucionarnim izdelkom in so zato razvili iPad. Ta naj bi po njegovih besedah ustvaril nov razred izdelkov, ki bodo umeščeni nekje med prenosnimi računalniki in pametnimi prenosnimi telefoni.

iPad se ponaša s 24,6-centimetrskim barvnim zaslonom, ki je občutljiv na dotik in spominja na občutno povečan iphone. Debelina naprave znaša 1,3 centimetra, teža pa 0,7 kilograma. Pri tem so na voljo različice s 16, 32 in 64 gigabajti pomnilnika flash. Baterija naj bi iPadu omogočala do 10 ur samostojnega delovanja.

Navdušence nad Applovimi izdelki je presenetila nizka cena, saj bo najcenejša različica s 16 gigabajti pomnilnika stala 499 dolarjev, kar je manj od pričakovanj, vendar pa je model z 64 gigabajti pomnilnika že bolj zasoljen in bo stal 829 dolarjev.

Po mnenju nekaterih analitikov je Applu uspelo razviti še eno revolucionarno napravo, ki bo uspešna alternativa tako vse bolj priljubljenim mini prenosnikom oziroma netbookom kot tudi bralnikom e-knjig oziroma e-revij in e-časnikov. Prav zaradi tega Apple odpira tudi spletno trgovino iBookstore.