Razbitine Progressa so padle na sibirska tla. Foto: EPA
Razbitine Progressa so padle na sibirska tla. Foto: EPA
Ruski sateliti padajo z neba

Tovornemu vesoljskemu plovilu brez posadke v sredo ni uspelo doseči orbite in je zgorelo v atmosferi pet minut po izstrelitvi iz vesoljskega središča v Bajkonuru v Kazahstanu. Po prvih podatkih naj bi bil vzrok nesreče odpoved motorja.

Podoben pogonski sistem uporablja tudi vesoljsko plovilo sojuz, ki je po upokojitvi ameriških raketoplanov ostal edino prevozno sredstvo za posadke do vesoljske postaje, zato se je vodstvo ruske vesoljske agencije Roskosmos na kriznem sestanku odločilo, da ustavi njihove polete.

Progress naj bi na ISS pripeljal potrebščine za tamkajšnjo posadko in njegova nesreča je takoj sprožila skrbi, da bi šestčlanski posadki vesoljske postaje lahko zmanjkalo zaloh.

Kisika še za dva ali tri mesece
Po mnenju ruskega vesoljskega strokovnjaka Sergeja Puzanova je nesreča sicer ne bi smela ogroziti varnosti posadke ISS-ja, saj ima ta dovolj zalog goriva in kisika še za od dva do tri mesece.

Iz Roskosmosa so tako sporočili, da bodo kljub nesreči ISS še naprej oskrbovali tako z zalogami kot z novimi člani posadke. Sicer so se pojavila tudi ugibanja o možnostih zmanjšanja posadke ISS-ja, še posebej potem ko ameriški raketoplani ne letijo več. V tem trenutku so na postaji trije Rusi, dva Američana in Japonec.

To je že peti neuspešen poskus izstrelitve ruskih vesoljskih plovil v zadnjih devetih mesecih in ruski mediji že ugibajo, ali se je vesoljska industrija, ki je bila nekoč ponos Rusije, znašla v krizi.

Ruski sateliti padajo z neba