Do zdaj je znanih le nekaj primerov ozdravitve tistih z virusom HIV. Foto: EPA
Do zdaj je znanih le nekaj primerov ozdravitve tistih z virusom HIV. Foto: EPA
HIV, aids
Oba bolnika sta s HIV-om živela okoli 30 let. Foto: EPA

Na mednarodni konferenci o aidsu so po poročanju britanskega BBC-ja pojasnili, da eden izmed pacientov že štiri mesece ne jemlje več zdravil za HIV in za zdaj nič ne kaže, da bi se virus znova pojavil. Skupina strokovnjakov iz bostonske bolnišnice Brigham and Women's sicer opozarja, da je še mnogo prezgodaj, da bi lahko govorili o zdravilu, saj ni nujno, da je omenjena ozdravitev dokončna.

Okužbo s HIV-om je težko odpraviti, ker se skriva znotraj človeškega DNK in tako v telesu tvori nedotakljive zbiralnike. S pomočjo protiretrovirusnih zdravil virus zadržujejo znotraj krvnega obtoka - toda ko zdravil ni več, se virus vrne.

En zdrav dve leti, drugi že štiri leta
Dva okužena, katerih identitete niso razkrili, z virusom živita že 30 let. Pri obeh se je pojavil krvni rak, zaradi katerega je bila potrebna presaditev kostnega mozga, kjer se sicer tvorijo nove krvne celice in je glavni zbiralnik za HIV. Po presaditvi pri prvem bolniku virusa v krvi niso zaznali že dve leti, pri drugem pa štiri leta. Zato sta prenehala jemati protiretrovirusna zdravila. Pri enem je od prenehanja terapije minilo 15 tednov, pri drugem pa sedem in od takrat virusa pri njiju niso zaznali.

Kot je za BBC dejal zdravnik Timothy Heinrich, so rezultati vznemirljivi, a ostaja previden: "Nismo še dokazali, da sta ozdravljena. Potrebovali bomo daljše kontrolno obdobje." Po njegovih besedah pa bo, če se virus ne bo znova pojavil v enem ali dveh letih, možnost, da se to zgodi, izjemno majhna.

HIV bi se lahko še kje skrival
Sklepajo, da je bil presajeni kostni mozeg na začetku zaščiten pred okužbami s protiretrovirusnimi zdravili. Medtem je presajeno tkivo napadlo preostanek kostnega mozga, v katerem se je skrival virus. Heinrich je opozoril, da bi se HIV lahko kljub temu še vedno skrival v možganskem tkivu ali v prebavnem traktu.

Za prvega človeka, ki je bil ozdravljen aidsa, velja Timothy Brown, znan tudi kot "berlinski pacient". Brownu so presadili kostni mozeg izjemno redkega darovalca, ki je bil odporen proti HIV-u. Oba pacienta iz ZDA pa sta prejela kostni mozeg navadnih darovalcev.