Google+ so zagnali leta 2011 z namenom konkurence družbenemu omrežju Facebook, a so bili pri tem neuspešni. Foto: Reuters
Google+ so zagnali leta 2011 z namenom konkurence družbenemu omrežju Facebook, a so bili pri tem neuspešni. Foto: Reuters

Zaradi ranljivosti so imele tretje stranke dostop do imena, naslova elektronske pošte, poklica, spola in starosti uporabnikov. Googlu sicer ni uspelo točno določiti kroga prizadetih uporabnikov.

Po poročanju Wall Street Journala so na Googlu vedeli za "težavico" vse od marca letos, a niso ukrepali. Podjetje je v izjavi za javnosti sporočilo, da se jim dogodek "ni zdel dovolj resen, da bi o njem seznanili javnost".

Delnice Googlovega krovnega podjetja Alphabet so sicer od razkritja padle za 1,23 odstotne točke, Google pa bo storitev še naprej nudil podjetjem, ki že uporabljajo Google+, za interno komunikacijo.

Kršitev nove zakonodaje GDPR
V Evropski uniji je maja začela veljati splošna uredba o varstvu osebnih podatkov (GDPR), po kateri so podjetja dolžna obvestiti vpletene, če so bili njihovi osebni podatki izpostavljeni ali zlorabljeni. Ali bo Google zaradi v ponedeljek razkrite ranljivosti podvržen pregledu, ni jasno.

V izjavi je Google zagotovil, da težava ni bila dovolj resna, da bi o njej obvestili javnost. Njihova pisarna za zasebnost in zaščito podatkov je pregledala zadevo in med drugim ugotovila, da ni bilo resnih dokazov o zlorabi podatkov. "Naša služba za zasebnost podatkov je zadevo obravnavala, preučila, kakšno število podatkov je bilo vpleteno in ali bi lahko o njej obvestili točno določene uporabnike, ali so dokazi o napačni uporabi in ali bi lahko razvijalci programov ali uporabniki ravnali drugače ... Nič od navedenega ni bilo izvedljivo," so sporočili po pisanju BBC-ja.

Manj aplikacij z dostopom do podatkov
Odkritje napake bo imelo vpliv na uporabnike sistemov android na pametnih telefonih. Uporabniki bodo imeli zdaj večjo svobodo pri določanju podatkov, do katerih bodo imele dostop aplikacije. Predvidevajo, da bo imelo manj aplikacij dostop do seznama klicev in podatkov o sporočilih sms.