Posnetke z Lune boste lahko spremljali tudi preko spleta. Foto: EPA
Posnetke z Lune boste lahko spremljali tudi preko spleta. Foto: EPA

Skupni projekt Nase in Microsofta bo omogočil razvoj tehnologije in infrastrukture, s katero bodo lahko uporabniki aplikacije WorldWide Telescope raziskovali znanstvene fotografije v visoki ločljivosti ter podatke z Marsa in Lune. Opazovanje vesolja bo omogočil raziskovalni center Ames agencije Nasa, ki bo obdeloval in gostil več kot 100 terabajtov podatkov, za povezovanje podatkov z aplikacijo WorldWide Telescope pa je Ames razvil nabor orodij, ki omogočajo procesiranje planetarnih podatkov.

Aplikacija WorldWide Telescope vsebuje podatke in podobe, ki jih od leta 2006 zajema satelit Mars Reconnaissance Orbiter. S kamero visoke ločljivosti in še petimi drugimi instrumenti je posredoval že več podatkov kot vse druge odprave skupaj. Aplikacija deluje v vizualizacijskem okolju spleta 2.0 kot virtualni teleskop, ki združuje slike, zajete s teleskopi na Zemlji in v vesolju.

Več informacij in brezplačni prenos aplikacije WorldWide Telescope je dostopnih na spletni strani https://www.worldwidetelescope.org.

B. T.