Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Napadi onemogočanja so se po sredinem kibernetskem napadu na spletno stran predsednice države Nataše Pirc Musar po poročanju medijev ponoči nadaljevali na spletišču drugih državnih organov. Direktor urada vlade za informacijsko varnost Uroš Svete je pri tem zatrdil, da ni bilo nepooblaščenega vstopa v sistem. Svete je v izjavi novinarjem dejal, da ne gre za klasičen kibernetski incident, ki bi prinesel uničenje ali nepooblaščen vstop, ampak gre za napad onemogočanja (t. i. DDoS-napade), ko se žrtev ali določena infrastruktura poplavi z veliko količino podatkov. Gre bolj za obremenitev omrežja in določene motnje, ki pa so pogojene tudi s tehničnimi zmogljivostmi infrastrukture. Kdo stoji za povečanim prometom na slovenski kibernetski infrastrukturi, pa ni želel komentirati.

Za točno katere državne organe gre, na uradu za informacijsko varnost ne želijo razkriti.

Na uradu kljub temu napade jemlje zelo resno, zato so preventivno blokirali zlonameren promet iz tujine, zaradi česar od tam trenutno ni mogoče dostopati do spletnih strani državnih organov, je poročala Barbara Vidmajer za TV Slovenija. Ni jasno, kako dolgo bo ta preventivna blokada trajala.

Poklukar: Skrbeti je treba za varnostno kulturo

Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar pa je ob robu predstavitve strategije na področju priseljevanja dejal, da policija skupaj z ostalimi službami vodi preiskavo. Rezultate preiskave bo sporočila, ko bodo znani. "Res je sicer, da so odgovornost za napad prevzeli ruski hekerji," je povedal. Vendar je kljub temu predlagal, da bi počakali na konec preiskave.
Vse uporabnike in skrbnike informacijske tehnologije in računalnikov je ob tem pozval, da skrbijo za varnostno kulturo.

Svete pa je opomnil, da ni mogoče pričakovati, da bo Slovenija nekakšen mehurček in brez tovrstnih dogodkov. Treba je odpravljati ranljivosti ter posodabljati in ustrezno vzdrževati sisteme. V kibernetsko varnost bo treba vlagati več, je prepričan.

Kot je opozoril, je geostrateška situacija v zadnjih dveh letih zelo napeta, kar se odraža v kibernetskem prostoru. "Imamo izjemno heterogeno infrastrukturo, poplavo ranljivosti, ki se širijo po spletu, tudi temnem spletu, imamo vse bolj heterogene napadalce od državno podprtih do tistih, ki jim gre zgolj za denar," je naštel. Vse te aktivnosti zato jemljejo kar najbolj resno, je zagotovil.

"Kibernetsko vojskovanje se stopnjuje, zato je treba kibernetsko varnost krepiti," je prepričan. Širšo javnost je pozval, naj se zaveda groženj kibernetski varnosti in naj ji nameni več pozornosti. Za vzdrževanje infrastrukture, ki je v nekaterih primerih pomanjkljiva, bo treba po njegovem opozorilu nameniti več sredstev. "Kot pravijo, nobeno kosilo ni brezplačno. A tudi brezplačne kibernetske varnosti ni," je opomnil.

Poskusi kibernetskih napadov se nadaljujejo

V sredo nekaj časa nedosegljivo spletišče predsednice republike

Sorodna novica Kibernetski napad na spletno stran predsednice republike. Hekerji napovedujejo še več napadov.

Nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je v sredo po kibernetskem napadu na spletno stran predsednice Pirc Musarjeve pojasnil, da so izvedli preventivno blokado zlonamernega prometa. Hkrati so zagotovili, da hekerji z napadom niso vdrli v strežnik predsednice. Kot so pojasnili, je šlo za onemogočanje predsedničinega spletnega mesta, pristojne institucije pa so se na dogodek takoj odzvale. Zaradi preventivne blokade zlonamernega prometa je bilo spletno mesto začasno nedosegljivo. Pri napadu je šlo po navedbah centra za "usklajeno poplavo zahtev, katerih namen je obremeniti strežnik in otežiti njegovo dostopnost". Takšne t. i. DDoS-napade odzivni centri državnih članic EU-ja in zveze Nato spremljajo ves čas od začetka vojne v Ukrajini in ob takšnih dogodkih izvedejo običajne ukrepe za zamejitev napada.

Foto: Posnetek zaslona spletne strani Slovenske vojske.
Foto: Posnetek zaslona spletne strani Slovenske vojske.

Svete je ob tem v sredo poudaril: "Kar se tiče samih servisov ... določene motnje so bile. Trudimo se, da se čim prej postavijo nazaj." Ob tem je dodal še: "Ne moremo pričakovati, da bomo kot mehurček sredi kibernetskega morja vedno in ves čas 100-odstotno delujoči in brez tovrstnih aktivnosti."

Svete sicer ni želel komentirati informacij o tem, kdo je odgovoren za napade.

Nedosegljivost spletne strani predsednice je sicer časovno sovpadla z navedbo ruske hekerske skupine Cyber Army Russia Reborn, da bo začela kampanjo napadov na spletne strani državnih agencij, začenši s spletno stranjo predsednice republike, ter dodala čustvenček prašiča. Hekersko skupino moti to, da Slovenija podpira Ukrajino in da se je pridružila pobudi Češke za nakup topniškega streliva.

Izpad strani SV ni bil posledica napada

Dopoldne pa je bila nedostopna spletna stran Slovenske vojske. Kot so nam pojasnili na MORS-u, v ozadju nedostopnosti spletišča ni bil hekerski napad, ampak zgolj zapleti pri posodabljanju sistema. Spletna stran zdaj spet deluje.