Če se v lokalu priključite na brezžični internet in si prek njega protipravno prilastite avtorsko delo, lastnik lokala za to ne bo odgovarjal. Foto: EPA
Če se v lokalu priključite na brezžični internet in si prek njega protipravno prilastite avtorsko delo, lastnik lokala za to ne bo odgovarjal. Foto: EPA
Sony
V konkretnem primeru je bilo prek brezžičnega omrežja pretočeno glasbeno delo, za katerega ima pravice družba Sony. Foto: EPA

Imetnik avtorskih pravic zato od tega ponudnika storitev ne more zahtevati odškodnine na podlagi tega, da so tretje osebe prek tega omrežja kršile avtorske pravice, navaja sodba Sodišča Evropske unije.

Sodišče je odgovarjalo deželnemu sodišču v Münchnu, ki je postavilo vprašanje v zvezi s sporom med družbo Sony in lastnikom trgovine s svetlobno in zvočno tehniko. V trgovini javnosti brezplačno ponujajo brezžično internetno povezavo.

Leta 2010 je bil javnosti prek tega omrežja nezakonito ponujen brezplačen prenos glasbenega dela, za katerega ima družba Sony avtorske pravice, primer opisuje Sodišče EU-ja. Vprašanje nemškega sodišča je bilo, ali je lastnik trgovine za to kršitev posredno odgovoren, ker njegovo omrežje ni bilo zaščiteno.

Trije pogoji
Kot spominja sodišče, evropska zakonodaja izključuje odgovornost posrednih ponudnikov storitev za nezakonita ravnanja, ki jih storijo tretje osebe, kadar je ponudba njihovih storitev izključni prenos podatkov. Ta izključitev odgovornosti je pogojena z izpolnitvijo treh kumulativnih pogojev, in sicer da ponudnik storitve ne sproži prenosa, ne izbere prejemnika prenosa in ne izbere ali spremeni podatkov, ki so predmet prenosa.

Lastnik trgovine tako, kadar so izpolnjeni navedeni trije pogoji, za nezakonite prenose ni odgovoren, navaja sodišče. Zato imetnik avtorskih pravic od tega ponudnika storitev ne more zahtevati odškodnine.

Možni ukrepi
Vendar pa evropska direktiva o elektronskem poslovanju iz leta 2000 hkrati ne nasprotuje temu, da imetnik pravic od nacionalnega organa ali sodišča zahteva, naj ponudniku naloži odpravo vsakršne kršitve avtorskih pravic njegovih strank ali preprečitev takih kršitev, nadaljuje sodišče. Upravljavcu omrežja se tako lahko naloži, naj omrežje zaščiti z geslom, da bi te kršitve odpravil ali jih preprečil.