Gerst, Surajev in Wiseman v vesolju nimajo težav z napetostmi na Zemlji. Foto: EPA
Gerst, Surajev in Wiseman v vesolju nimajo težav z napetostmi na Zemlji. Foto: EPA

Nemec Alexander Gerst, Američan Reid Wiseman in Rus Maksim Surajev so se na ISS-ju pridružili ruskima kozmonavtoma in ameriškemu astronavtu.

Plovilo Sojuz s posadko je z ruskega vesoljskega izstrelišča Bajkonur v Kazahstanu poletelo v sredo zvečer ob 21.57 po srednjeevropskem času, ISS pa je doseglo šest ur pozneje.

Nova posadka bo na ISS-ju opravila številne poskuse, fotografirala in naredila več videoposnetkov, opravila pa naj bi tudi tri vesoljske sprehode.

Na Zemljo se bo predvidoma vrnila novembra, po 167 dneh na postaji. Na ISS se je trojica pridružila Rusoma Aleksandru Skvorcovu in Olegu Artemjevu ter Američanu Stevu Swansonu, ki naj bi na postaji ostali do sredine septembra.

ISS je sto milijard dolarjev vreden večnacionalni vesoljski projekt, pri katerem imajo vodilno vlogo ZDA in Rusija.

Napetosti med Washingtonom in Moskvo zaradi krize v Ukrajini do zdaj niso ovirali skupnega vesoljskega programa, a na začetku maja so ruski predstavniki sporočili, da ne podpirajo ameriškega predloga, po katerem bi ISS deloval tudi po letu 2020.

Na novinarski konferenci pred poletom v vesolje so posadko Sojuza vprašali, ali napetosti vplivajo na njihovo odpravo. Surajev, Reid in Gerst so se v odgovor objeli.