Nadzorni svet RTV SLO se je odločil, da bo s predlogom, ki bi omogočil postopno ugašanje analogne oddajniške mreže, seznanil vlado.
Nadzorni svet RTV SLO se je odločil, da bo s predlogom, ki bi omogočil postopno ugašanje analogne oddajniške mreže, seznanil vlado. "Z razumno odločitvijo bi slovenski gledalci občutili mnogo manj težav," so prepričani. Foto: Thinkstock

Zakon o digitalni radiodifuziji predvideva izključitev vseh analognih oddajnikov 1. decembra 2010. Nadzorni svet RTV Slovenija pa je vlado pozval, naj znova preuči možnost postopnega ugašanja analognih oddajnikov, kar ne bi v ničemer ogrozilo projekta digitalizacije, bi pa slovenskim gledalcem v veliki meri olajšalo prehod na digitalno sprejemanje TV-programov.

Približno tretjina slovenskih gospodinjstev namreč spremlja TV-programe z zemeljskimi antenami, novemu načinu oddajanja pa se je z nakupom digitalnega pretvornika ali televizijskega sprejemnika, ki ta pretvornik vsebuje, po oceni RTV Slovenija prilgodil le manjši del gledalcev.

Ob hkratni izključitvi vseh analognih oddajnikov lahko zato utemeljeno pričakujemo, da trgovske hiše ne bodo založene s pretvorniki glede na veliko povpraševanje, težave bodo tudi s prilagajanjem strešnih anten v zimskem času, še pravijo v zavodu.