Izsiljevalski virusi so zelo učinkoviti, ker zanje praviloma ni
Izsiljevalski virusi so zelo učinkoviti, ker zanje praviloma ni "zdravila". Kar zašifrirajo, je skoraj nemogoče dešifrirati brez ključa. Foto: Reuters

Policija opozarja, da za te nove izsiljevalske viruse ni protivirusnega programa oz. postopka odkodiranja datotek. Zato obstaja možnost, da žrtve povrnejo podatke izključno s plačilom izsiljevalske odkupnine.
Na območju Maribora so v zadnjih šestih mesecih nešteli že okoli deset napadov na mala in velika podjetja, ki so pri tem utrpela kar nekaj finančne škode, so sporočili s Policijske uprave Maribor.

Kot vedno: ne odpiraj sumljivih priponk, še posebej, če pridejo od neznanih pošiljateljev!
Skupno vsem je, da storilci žrtev napadejo s t. i. phishing elektronsko pošto, v kateri se ob kliku na priponko žrtev okuži z izsiljevalskim virusom. Po okužbi z izsiljevalskim virusom se na žrtvinem računalniku začne proces kodiranja oz. kriptiranja vseh datotek, kot so tekstovne datoteke, datoteke slikovnega in videoformata, elektronska pošta in baze podatkov.

To pomeni, da ima uporabnik kriptirano vse, razen nameščenih programov in bližnjic. Ob okužbi izsiljevalski virus ne zakriptira datotek samo na računalniku, ampak tudi na vseh drugih v računalnik povezanih medijev, kot so mrežni in zunanji diski ter USB-spominski moduli.

Policija zato posameznike in še predvsem podjetja znova opozarja, naj bodo pazljivi pri odpiranju elektronske pošte neznanega pošiljatelja in neznanih priponk ter naj se raje, če so v dvomih, ali je datoteka avtentična, preden jo odprejo oz. kliknejo, posvetujejo s pošiljateljem, če ta seveda obstaja.

Redno arhiviranje rešuje
Prav tako naj podjetja za svoje baze podatkov poskrbijo z vsakodnevno izdelavo arhivskih baz, ki naj bodo ločene od živega informacijskega sistema, saj se bodo v nasprotnem primeru zakodirale tudi te baze.

Fizične osebe, ki nimajo denarja za plačilo izsiljevalskega virusa, naj zakodirane diske in druge nosilce podatkov nekam shranijo, saj se za nekatera čez čas najde programska oprema, ki jih odkodira, še navajajo mariborski policisti.