Glenn je bil v vesolju skupaj 4 ure, 55 minut in 18 sekund, v tem času pa je trikrat obkrožil Zemljo na višini 260 kilometrov. Foto: EPA
Glenn je bil v vesolju skupaj 4 ure, 55 minut in 18 sekund, v tem času pa je trikrat obkrožil Zemljo na višini 260 kilometrov. Foto: EPA
John Glenn
Danes 90-letni John Glenn je kot prvi Američan obkrožil Zemljo. Foto: EPA

Prvi je sicer Zemljo aprila 1961 obkrožil Jurij Gagarin, pozneje pa je German Titov v 25 urah in 18 minutah okrog Zemlje naredil 17 krogov. Maja oziroma julija istega leta sta Američana Alan Shepard in Gus Grissom sicer poletela do roba vesolja, vendar Zemlje nista obkrožila.

Kljub začetnim težavam misija uspešna
Misija Johna Glenna je bila napovedana za 20. december vendar je bila kar desetkrat prestavljena zaradi slabega vremena in tehničnih težav. 20. februarja 1962 pa je potisna raketa atlas le uspešno poslala v vesolje kapsulo, ki so jo poimenovali "prijateljstvo 7".

Glenn je bil v vesolju skupaj 4 ure, 55 minut in 18 sekund, v tem času pa je trikrat obkrožil Zemljo na višini 260 kilometrov. Ob koncu prvega kroga je nastala okvara avtomatičnega krmilnega mehanizma, zato je Glenn prevzel krmilo v svoje roke. Prava drama je nastala tik pred vrnitvijo, kajti naprave na Zemlji so pokazale, da je kapsuli odpovedala toplotna zaščita. Šlo je le za lažni alarm in Glenn je v Cape Canaveralu doživel navdušen sprejem z godbo na pihala in predsednikom Kennedyjem. Teden dni pozneje so astronavtu na Broadwaju v New Yorku pripravili tudi parado.

Vojaški pilot, ki je postal narodni heroj
Glenn je za Američane postal narodni heroj, saj jim je vrnil samozavest v vesoljski tekmi s Sovjetsko zvezo. Slava mu je pomagala, da je bil pozneje izvoljen v zvezni senat iz države Ohio, kjer je preživel 16 let do upokojitve leta 1998. Njegova vesoljska kapsula je danes na ogled v vesoljskem muzeju v prestolnici Washington.

Pred potjo v vesolje je bil Glenn vojaški pilot. Udeležil se je druge svetovne vojne ter vojne na Koreji, kjer je malce pred premirjem sestrelil tri ruske mige. Bil je tudi testni pilot za nova letala, tako kot drugii prvi astronavti ZDA, ki so med seboj tekmovali za čast poti v vesolje.

Glenn se je v soboto udeležil proslave ob 50. obletnici obkrožitve Zemlje v Cape Canaveralu, kamor so bili povabljeni tudi vsi preostali še živi udeleženci projekta, od tehnikov, kontrolorjev in drugih. V ponedeljek in torek bodo proslave v Ohiu na državni univerzi, ki ima šolo za odnose z javnostmi z njegovim imenom. Proslavljal bo skupaj s soprogo Anno, s katero sta poročena že 69 let.