Mnangagwa je predsednik države od lani. Foto: Reuters
Mnangagwa je predsednik države od lani. Foto: Reuters

Agencija bo razvijala satelite za opazovanje Zemlje in navigacijske sisteme, namenjene izboljšavam na področju kmetijstva, rudarstva, ohranjanja življenja v divjini in sanitarnega nadzora, je povedal v Harareju.

Ta pobuda bo po pričakovanjih državi omogočila večjo vključenost v svetovne razprave o dostopu, uporabi in regulaciji vesoljske tehnologije in inovacij za trajnostni razvoj, je dodal.

Mnangagwa je prišel na oblast novembra lani, potem ko je za kratek čas vodenje države prevzela vojska in je pozneje odstopil dolgoletni voditelj Robert Mugabe, ki je vladal skoraj štiri desetletja.

Novi predsednik je obljubil boj proti brezposelnosti, ki presega 80 odstotkov, in sicer predvsem s privabljanjem tujih vlagateljev in vlaganjem v infrastrukturo. Napovedal je obuditev gospodarstva, ki je pod njegovim predhodnikom močno oslabelo.
V državi sicer trenutno poteka kampanja pred predsedniškimi volitvami konec meseca.

75-letnik sicer velja za velikega favorita pred predsedniškimi volitvami 30. julija, saj je opozicija po smrti vodje glavne opozicijske stranke Gibanje za demokratične spremembe (MDC) Morgana Tsvangiraija oslabljena. Na volitvah jo bo zastopal 40-letni Nelson Chamisa.