Fotografija je simbolična. Foto: Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč/Radio Slovenija
Fotografija je simbolična. Foto: Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč/Radio Slovenija

Evropski odbor za varstvo podatkov (EDPB) in evropski nadzornik za varstvo podatkov (EDPS) sta se v ponedeljek v skupni izjavi zavzela za prepoved praks, kot so prepoznavanje obrazov, hoje, prstnih odtisov, DNK-ja, glasu in drugih biometričnih ali vedenjskih vzorcev brez konteksta. Tovrstne prakse namreč ogrožajo temeljne pravice in svoboščine do te mere, da lahko postavijo pod vprašaj bistvo teh pravic in svoboščin, še piše v izjavi.

Urada v pozivu, ki je sicer nezavezujoč, želita prepovedati vsakršno umetno inteligenco, ki bi kategorizirala posameznike v manjše skupine na podlagi etnične pripadnosti, spola, politične ali spolne usmerjenosti.

Bruselj in umetna inteligenca: O etiki se veliko razpravlja, a je "pravičnost težko kodificirati"

Mnenje sicer pozdravlja enotno urejanje uporabe sistemov umetne inteligence v EU-ju, hkrati pa nadzorni organi opozarjajo, da mora biti uredba usklajena s pravili na področju varstva osebnih podatkov in tudi jasno določati, da ta veljajo tudi v primeru obdelave podatkov s pomočjo umetne inteligence. Jasno morata biti opredeljena nadzor nad uredbo in vloga organov za varstvo osebnih podatkov, so sporočili iz pisarne slovenske informacijske pooblaščenke.

Stališče je namenjeno Evropski komisiji, ki je aprila predstavila predlog regulacije umetne inteligence, ki pa v celoti ne prepoveduje izkoriščanja te tehnologije za identifikacijo na javnih površinah. Med drugim so vključili izjeme za primere iskanja pogrešanih otrok, preprečevanja teroristične grožnje in iskanja oseb, ki so osumljene hujših kriminalnih dejanj.