Roka lahko stisne roko drugega, jo strese in naredi znaka za mir (dva iztegnjena prsta) ter OK (palec, obrnjen navzgor). Foto: Dailymail
Roka lahko stisne roko drugega, jo strese in naredi znaka za mir (dva iztegnjena prsta) ter OK (palec, obrnjen navzgor). Foto: Dailymail

Na univerzi v Hongkongu so razvili robotsko roko, ki jo priključimo na računalnik, nad zapestje si nadenemo posebno zapestnico s senzorji ter jo nato upravljamo s pomočjo programske opreme in spleta. Dražljaji, ki jih povzročimo s premikom naših mišic, se namreč pretvorijo in pošljejo po spletu na računalnik človeka, s katerim smo v stiku. Tam se signali "spremenijo" v navodila robotski roki, kako naj se odzove.

Vse težave še niso odpravljene
Roka lahko naredi pest, znake za mir in OK in z različno intenzivnostjo stisne roko drugega. Čeprav profesor Liu Junhui, ki vodi ta projekt, priznava, da se trenutno spoprijemajo s kar nekaj težavami - prenosi včasih potekajo prepočasi, roka lahko izvaja le omejeno število gibov - pa je njegova ekipa prepričana, da bodo kmalu napake odpravljene.

"Naša največja ovira pri razvoju robotske roke je predvsem denar. Izdelali naj bi igračo, ki bi si jo lahko privoščilo kar največ ljudi, zato smo zelo omejeni s stroški, ki jih lahko ustvarimo. Če želimo večjo gibčnost in uporabnost te roke, moramo vgraditi več motorjev, to pa pomeni tudi več denarja in dražji proizvod," je povedal Liu.

Tudi po videzu bo kot roka ljudi
Za zdaj je prototip robotske roke videti kot medicinska rokavica, kar naj bi se pred začetkom prodaje - na tržišče bo roka prišla konec leta - spremenilo. Naprava bo namreč dobila bolj "človeško" obliko ter nežen in topel dotik. Prav tako bodo za doplačilo omogočili izdelavo roke po naročilu, torej kakšno velikost in obliko si naročnik zaželi.