Sistem GPS III bo nudil boljšo pokritost in večjo natančnost določanja položaja. Foto:
Sistem GPS III bo nudil boljšo pokritost in večjo natančnost določanja položaja. Foto:

Za 1,4 milijarde dolarjev naj bi do leta 2014 v orbito postavili osem novih satelitov, projekt pa imenujejo GPS IIIA. Temu naj bi v kasnejših letih sledila še projekta GPS IIIB in GPS IIIC, ki bodo družno v končni fazi zemljo pokrili z 32 geostacionarnimi sateliti.

Nov sistem bo tako kot doslej namenjen vojaški in civilni rabi, nudil pa bo še precej večjo natančnost določitve lege, kot sedanji sistem. GPS III bo nudil enostavno posodobitev iz enega samega mesta, poleg tega pa bo nudil nove možnost točkovnega oddajanja, namenjenega vojaški rabi. Za tako rabo bo povrh vsega bolj odporen na motilne signale, s katerimi lahko danes onemogočijo pravilno delovanje sistema.
Ameriška vojska bo v kratkem dokončala izgradnjo dosedanjega sistema GPS IIR, ki bo z dodatnima satelitom skupno štel 20 različnih geostacionarnih točk. Novi sateliti so med drugim odgovor na čedalje bolj uporabljeno funkcionalnost določanja pozicije z različnimi mobilnimi napravami, kot so GPS sprejemniki in mobilni telefoni.

Analize kažejo, da bo do leta 2012 v uporabi že 560 milijonov sprejemnikov. Tedaj bo predvidoma nared tudi Evropski konkurent sistema GPS, projekt Galileo.
Novico je napisal uporabnik Vladimir Djurdjič